Buni Buana (Hidden World)
I bildkonstnären Elsa Salonens installation Buni Buana (Hidden World) får vi se färgprover som har bearbetats av olika naturelement på objektglas för mikroskop, på vilka hon med genomskinlig färg har målat naturväsen som hänvisar till en animistisk världsbild. De målade andarna blir synliga först i deras skuggor och avslöjar på så sätt en del av den osynliga verklighet som har dolts i naturen.
Naturelementens aktörskap
De olika naturelementen i installationen – stenar, växter, jord, vulkanaska, snäckskal och bitar av döda koraller – har Salonen samlat på Java i Indonesien. Enligt animismen finns det i varje naturelement, i såväl växter, stenar som i träd ett aktivt aktörskap, eventuellt till och med en andlig medvetenhet med rätt att leva oberoende av den instrumentala nyttan för människans behov.
Salonen har i sina verk undersökt gammal finsk naturreligion som hon tillsammans med lokala invånare har jämfört med de lokala animistiska traditionerna i Indonesien och Colombia. Man har traditionellt ansett att naturväsen visar sig för sina åskådare i en begriplig form och därför har också de figurer som avslöjas under installationens objektglas mänskliga drag.
Internationell utställningsverksamhet
Elsa Salonen (född 1984 i Åbo) förenar i sina verk mystik med vetenskap. De är ett mellanting mellan installation, målning och begreppskonst och har inspirerats av animism och alkemi. Salonen tillverkar egna pigment av ett flertal speciella naturmaterial – färger som har extraherats från allt från meteoriter till växter – i enlighet med de begreppskrav som varje verk ställer.
Salonen tog år 2008 examen från bildkonstakademin i Bologna i Italien. Under det senaste decenniet har hon huvudsakligen arbetat i Berlin. Salonens verk har varit med på omfattande utställningar, till exempel i Schwartsche Villa och Kunstverein Wiesbaden i Tyskland, i Viborgs konsthall i Danmark, i konstmuseet Muguel Urrutia i Bogotá och i museet Lissone för nutidskonst i Milano.
Foto: Ville Kaakinen, Åbo museicentral.
WAMx : The Things We Are Made Of
WAMx internationella sakkunniga i år är kuratorn Ece Pazarbaşı, född i Turkiet och verkar i Berlin. Hon har gjort ett utställningsprogram med rubriken The Things We Are Made Of (Saker vi är gjorda av). Programmet vänder uppmärksamheten från det som skiljer oss till det som förenar oss: När allt kommer omkring består vi alla av samma grundämnen.