Hoppa till innehåll Skip to sitemap

Lux & Umbra

6.10.2023–14.1.2024

Utställningen Lux & Umbra presenterar den finländska ljuskonstens mångfald och mycket höga nivå. Utställningen visar produktioner av mediekonstnärer och en konstnärsgrupp som använder ljus och skugga i sin konst.

Lux & Umbra (lux = ljus, umbra = skugga) visas under den mörkaste årstiden. Utställningen ger besökaren en effektiv ljusbehandling och en dos av serotonin samtidigt som den påminner om att skuggor är mörkare där ljuset är som ljusast.

Ljus är ett kraftfullt uttrycksmedel inom nutidskonsten

Ljuset är en förutsättning för livet på jorden. Variationen mellan ljus och skugga skapar en rytm i vårt liv och i synnerhet på dessa breddgrader har det en direkt inverkan på vårt humör. Att avbilda ljus har ända sedan renässansen varit en central del av bildkonst. Det själva fysiska ljuset och ljuskällorna har i varierande grad använts som en del av konstverk redan i hundra år, och i synnerhet den modernistiska arkitekturen började fästa uppmärksamhet vid ljuset och belysning.  

På 1960-talet började ljuskonsten bli en egen konstform i takt med teknikens utveckling, men först under de senaste åren har den kommit till finländska allmänhetens medvetande i och med olika ljuskonstfestivaler. Inom modern konst är ljuset ett kraftfullt uttrycksmedel, det är inte bara att lysa upp hus eller träd med färgade ljus. 

Utställningens konstnärer och konstnärsgrupp

Installationen Superpositio av Anna Hyrkkänen från Tammerfors synliggör mekanismer med vilka människokroppen, sinnet, hjärnan och medvetandet hänger ihop och arbetar tillsammans, skapar ett mikrokosmos som fungerar enligt sina egna regler och ständigt utvecklas och formar sin verksamhet.  

Mediekollektivet Konvolv från Helsingfors behandlar i sin konst samhälleliga, politiska och miljörelaterade ämnen och frågor. Verket HAMISTAGAN som kombinerar lasrar, handblåst glas, ljudlandskap och datakod behandlar uppmärksamhetsekonomi och ekonomisk förändring som grundar sig på immateriell egendom.  

Ljuskonstnären Antti Kulmalas verk Valon vektorit behandlar ljusets fysikaliska egenskaper och utmanar tittarna att reflektera över relationerna mellan ljus, rymden och rörelse på ett nytt sätt. 

Bildkonstnären Anni Laukka från Karleby utnyttjar i synnerhet skuggor i sina verk. Hennes senaste verk handlar om barnens nöd och lidande som det ryska anfallskriget i Ukraina orsakat. Verken består av barns leksaker som den ukrainska välgörenhetsorganisationen Malyn Volonter har samlat in från bombade hem i Malyn, Morozivka, Mykolajiv och Borodyanka i Ukraina. 

Bild- och mediekonstnären Pasi Rauhala som bor och arbetar i Lojo är i synnerhet känd för sina rumsliga och interaktiva installationer. För medieverket Wires, som fyller WAM:s skulptursal, har Rauhala 3D-skannat människor vid olika evenemang till sitt källmaterial och bearbetat dem till en visuellt imponerande abstrakt 3D-animation.  

Alexander Salvesen fokuserar ofta på färger, utrymme och former och speciellt på deras förhållande till varandra och betraktaren. Salvesens arbete härstammar ofta från observationer av den omgivande naturen och dess fenomen, men också från nutida politiska och socioekonomiska situationer.  

Utställningsamanuens Jonni Saloluoma vid Åbo museicentral har fungerat som kurator för utställningen.

Foto: Ville Mäkilä, Åbo museicentral