Målningar av Jan Kenneth Weckman och skulpturer av gruppen SALONG 3+
Två parallella retrospektiva utställningar visas i WAM:s huvudsalar: Jan Kenneth Weckmans Corpus och SALONG 3+ Renaissance.
Jan Kenneth Weckmans utställning består i huvudsak av stora oljemålningar där konstnären undersöker målningens karaktär. Utställningen presenterar Weckmans produktion från 1960-talet fram till idag. Gruppen SALONG 3+ mest centrala verk presenteras i två utställningssalar. Gruppens medlemmar Anna-Maija Aarras, Sussi Henrikson och Ann Sundholm arbetade från slutet av 1980-talet till mitten av 1990-talet som en tät trio. I båda utställningarna ingår verk som hör till Åbo stads konstsamling samt nya samlingsanskaffningar.
Jan Kenneth Weckman: Corpus
Jan Kenneth Weckman (f. 1946) har varit en av de främsta konstnärerna på det finländska konstfältet i fem decennier. I sina verk undersöker han bildernas och målandets natur. Vad är en målning egentligen? Vad är det som får betraktaren att se bilden i ett konstverk?
Weckman började sin karriär som tecknare och grafiker, men övergick via olika experiment med tekniker till att göra stora oljemålningar. Att lägga till mer färg och att ta bort färg från målningsytan är av lika stor betydelse i konstnärens arbetsprocess. Det är också typiskt för konstnären att återgå till sina tidigare konstverk och göra nya variationer av dem. På så sätt fördjupar sig konstnären i det som finns under målningens yta både på en praktisk nivå och symboliskt.
Utställningen är namngiven efter den abstrakta serien Corpus som konstnären påbörjade på 1990-talet. Den karakteriseras av tydliga färger och collageteknik. Det latinska ordet corpus betyder kropp. I Weckmans fall är det fråga om målningens kropp eller materiella karaktär som konstnären försöker förstå.
Utställningen är den hittills största helheten som presenterar Weckmans produktion. Med finns nästan hundra verk, bland annat aldrig tidigare skådade tuschteckningar från början av konstnärens karriär. I utställningens texter granskas konstnärens karriär parallellt med det finländska samhällets och konstvärldens händelser. Dessutom visas en video där konstnären berättar om sitt arbete.
Utställningens kurator är Anna Perälä.
SALONG 3+ Renaissance

Utställningen presenterar den på det finska konstfältet betydande konstnärsgruppens produktion från deras aktiva tid från slutet av 1980-talet till mitten av 1990-talet. Medlemmar i den inflytelserika Åbogruppen var konstnärerna Anna-Maija Aarras (f. 1948), Sussi Henrikson (f. 1952) och Ann Sundholm (f. 1961).
SALONG 3+ blev ett namn i konstvärlden i samband med konstevenemanget Budka – Avantgardister från Åbo och Leningrad i Åbo 1989. Gruppens verk Still life visades på Galerie Grafiart där det väckte stort intresse både bland publiken och medierna. Verket bestod av grönsaker, fiskar och grisfötter placerade i guldramar, som sakta ruttnade under utställningens gång.
I utställningen visas verk ur serien SALONG 3+ Velvetti, som förför åskådaren med lyxig sammet och sensuella former. Dessutom visas verk ur serien SALONG 3+ Dimensions of life som lyfter fram olika myter om kvinnor. Konstnärsgruppen är också känd för sina performanceföreställningar. På utställningen visas arkivfilmer som berättar om gruppens verksamhet och en video som producerats för utställningen där konstnärsgruppen berättar om sitt arbete.
SALONG 3+ rör sig suveränt över gränserna mellan olika konstgenrer. Deras konst är fortfarande aktuell, övergripande, visuell och verbal. I och med utställningen i WAM återförenas gruppen och utbringar en skål för livet.
Utställningens kurator är Maria Huokkola.
Översta bild, foto: Rosa Huuska, Åbo museicentral.