Hoppa till innehåll Skip to sitemap

Institute of Coexistence – Rob Hesp

17.12.2021–6.3.2022

Performancekonst inleder WAMx utställningsserie Institute of Coexistence

Rob Hesps The Contact Catalogue (Mötenas katalog) bygger på delaktig performance, där konstnären undersöker hur det sociala djuret människan på nytt kan hitta beröringens och den fysiska närhetens styrka.

The Contact Catalogue består av en trekanalsvideo, en ljudinstallation som kan upplevas med hjälp av hörlurar, samt av performancer som förverkligas i utställningsrummet. Konstverken behandlar mjukhet, att lyssna till kroppens förnimmelser och ett ömsesidigt beroende som enligt konstnären är livsviktiga när dagens samhälle reagerar på ojämlikhet och miljökriser.  

Konstnären, koreografen och dansaren Rob Hesp (they/them) från Leeds, England, använder sig av olika medier i sin konst. Konstnären styrs av ett intresse för identitetsfrågor, sociala relationer och samhällen. Hesps medel är provokationer, omsorg och empati. Hens konstverk har visats bland annat i V&A och South Bank Centre samt i festivalerna Latitude, Spill, Fringe! och Buzzcut. 

Institute of Coexistence

WAMx nya utställningsserie Institute of Coexistence (Institutet för samexistens) bjuder besökaren på en möjlighet att stanna upp en stund vid konsten och låta sinnena vakna. Utställningslokalen har med hjälp av röda draperier förvandlats till ett intimt rum. Serien inleds av Rob Hesps utställning, som fokuserar på beröring och möten mellan människor.  

Utställningsseriens fysiska och teoretiska ramverk är skapade av den danska konstnären Gry Worre Hallberg. Seriens fyra övriga konstnärer tar i tur och ordning utställningsrummet i besittning. Rummet är delat i två delar: I den ena delen närmar sig varje konstnär med den konstnärliga forskningens medel samexistensen mellan människan och andra arter. Var och en lämnar sitt spår i helheten: I den andra delen samlas belägg av varje konstnärs arbete.  

Utställningsseriens fyra konstnärer valdes genom ett öppet förslagsförfarande under hösten 2021. Utställningarna har valts av kurator Mikkel Elming och Worre Hallberg i samarbete med Åbo stads konstmuseum WAM. Elming är direktör vid Glasmuseet Ebeltoft och är grundare av föreningen FSK – The Association for Contemporary Art. Hallberg är grundare av och konstnärlig ledare för kollektivet Sisters Hope. 

Foto: Ville Mäkilä, Åbo museicentral.

WAMx: Institute of Coexistence

Institute of Coexistence söker svar på dagens ekologiska, sociala och biologiska kriser. Målet är att hitta sätt att leva tillsammans som kan bidra till att skapa en bättre värld. Den fysiska och teoretiska ramen för utställningsserien har skapats av den danska konstnären Gry Worre Hallberg. Utställningarna har valts ut av kuratorn Mikkel Elming och Worre Hallberg i samarbete med WAM.

Seriens övriga utställningar