Rory Pilgrim öppnar WAMx nya utställningsserie Hop to Hope
Rory Pilgrims videoverk inleder WAMx:s nya utställningsserie Hop to Hope, vars tema är vänskap och tro på framtiden. Utställningen behandlar klimatkrisens och coronapandemins inverkan på människors ork och vardagens stödstrukturer.
Filmerna The Undercurrent (2019–) och Rafts (2020–2022) grundar sig på långsiktigt arbete med olika gemenskaper och kännetecknas av solidaritet och musikens förenande kraft. Rory Pilgrims och arbetsgruppens musik som de komponerat i samarbete utgör stommen för båda filmerna. Utställningens verk visar hur vi utnyttjar våra ord och vår röst såväl i sånger och dikter som i vardagligt tal. På utställningen visas också konstnärens och arbetsgruppens målningar samt textaffischer med snuttar av filmernas sånger.
The Undercurrent (sv. underström) behandlar de känslor som klimatkrisen väcker bland unga. I filmen möter vi tio unga klimataktivister i Boise i Idaho, USA. De upplever att de vuxna inte bär sitt ansvar för klimatförändringen utan lägger ansvaret på de unga för att lösa problemet. De påminner om att klimatkrisen har samband med olika områden i deras personliga liv, till exempel ojämlikhet mellan könen, religion samt problem i familje- och vänskapsförhållanden. I filmen intervjuas också hemlösa som lever i området och som funderar över hemmets och skyddets betydelse samt sitt förhållande till naturen. I verket är musik ett sätt att hantera klimatångest och arbeta för att stoppa krisen.
Rafts (sv. räddningsflottar) som filmats under coronapandemin fortsätter berättelsen om människornas sätt att klara sig mitt i förändringar. Inspirationskällan för Pilgrim har varit radioprogrammen Radio Ballads som BBC sände på 1950–60-talet. I programmen presenterades berättelser om människogrupper som blivit mer sällan hörda på den tiden.
I centrum för filmen Rafts visas ett sjudelat oratorium som solisterna Declan Rowe John, Robyn Haddon och Kayden Fearon framför tillsammans med kören och orkestern. I oratoriets sånger sammanförs åtta personers livshistorier som är med i den engelska föreningen Green Shoes Arts som utför mentalvårdsarbete genom konstverksamhet. Sångerna behandlar arbete, psykiskt välbefinnande och miljön. I takt med att filmen framskrider får sången röster från nära och fjärran, bland annat hemlösa som deltar i Project Well Being -föreningens verksamhet i USA.
Rory Pilgrim (1988, Storbritannien) är kompositör, musiker och bildkonstnär. Detta är första gången hens verk är utställda i Finland. Rory Pilgrim följer traditionerna inom feministisk konst och samhällskonst, och aktivismen har en central roll i hans arbete. I och med filmerna som visas i WAMx flyttar sig Pilgrim från musikvideor och kortfilmer allt närmare långfilmer. Konstnären håller på med en filmtrilogi, vars första delar är The Undercurrent och Rafts som nu visas på utställningen.
Pilgrims verk har visats bland annat på Serpentine Gallery i London, MoMA i New York och Centre Pompidou i Paris. Han belönades i Nederländerna med det erkända priset Prix de Rome 2019.
Foto: Rosa Huuska, Åbo museicentral.
WAMx: Hop to Hope
Temat för WAMx utställningsserie Hop to Hope är vänskap och framtidstro. Serien är planerad i samarbete med Roos Gortzak, chef för Vleeshal nutidskonstcenter i Nederländerna.