Tredje delen i utställningsserien Hop to Hope
På Iona Roisins utställning visas två videoverk som färdigställts 2017. Gemensamt för verken i utställningen är att de baserar sig på konstnärens egna erfarenheter samt behandlar temana ärlighet och sårbarhet.
Videoverket Rain Poem skildrar ett sommarlandskap som skakas av våldsamt åskväder. Regnets smatter och vindens brus i trädkronorna skapar en lugnande bakgrund för talspåret och stänger in åskådaren i konstnärens inre värld. Verket har skrivits och spelats in under ett och samma sommarregn i konstnärsresidenset Mustarinda i Kajanaland. Vid inspelningstillfället kände Iona Roisin att hen fick en genuin kontakt med känslor och händelser hen hade upplevt i tonåren. Senare började konstnären tvivla på om minnena var äkta. Roisin tänkte att erfarenheterna kanske hade blandats med nostalgi och drag från filmer eller andra människors minnen.
I verket People assume I’m an only child filmar Roisin sin autistiska lillebror Iain hemma hos familjen. Den vardagliga miljön och samtalet mellan syskonen skapar en varm och förtroendefull stämning. Verket visades på Bildkonstakademins utställning av examensarbeten. Roisin hade då i flera år planerat ett verk som skulle behandla relationen mellan hen och Iain. Genomförandet hade dock strandat framför allt på grund av att maktförhållandet mellan syskonen oroade henom. Till slut bifogade Roisin ett textspår till verket där hen förklarar sitt förhållande till sin bror och funderar på etiken och processen i det konstnärliga arbetet. Roisin frågar: Hur kan man vara mild och respektfull, men ändå ärlig? Hur kan man hitta balansen och ändå få verket gjort?
Iona Roisin (född 1989) är en brittisk konstnär som bor och arbetar i Helsingfors. Hen har utexaminerats från Konstuniversitetets Bildkonstakademi och universitetet The Cass School of Art i London. I sin konst kombinerar hen skrivande, video och installation. Roisins uttryck är diskret, och i sina verk fokuserar hen på förgänglighet och livets osäkerhet. Konstnärens verk har under den senaste tiden ställts ut på Konsthemmet Kirpilä, Villmanstrands konstmuseum och Tammerfors filmfestival.
Utställningen är en del av utställningsserien Hop to Hope, vars tema är vänskap och framtidstro. Åbo museicentral bjuder årligen in en internationell expert för att planera en utställningsserie i WAMx-lokalen. Serien för 2023 är planerad tillsammans med Roos Gortzak, som arbetar som chef för Vleeshal, centrum för samtidskonst i Nederländerna. I serien deltar konstnärer som arbetar i Nederländerna och i Finland: Rory Pilgrim, Mounira Al Solh, Iona Roisin, Home alone collective (Emma Sarpaniemi och Adele Hyry) och Afra Eisma.
WAMx: Hop to Hope
Temat för WAMx utställningsserie Hop to Hope är vänskap och framtidstro. Serien är planerad i samarbete med Roos Gortzak, chef för Vleeshal nutidskonstcenter i Nederländerna.