WAMin keväässä Weckmanin maalauksia ja SALONG 3+ -ryhmän veistoksia
WAMin päätiloissa on esillä kaksi rinnakkaista näyttelyä: Jan Kenneth Weckmanin ja SALONG 3+ -taiteilijaryhmän retrospektiivit. Ryhmään kuuluvat taiteilijat Anna-Maija Aarras, Sussi Henrikson ja Ann Sundholm.
Weckmanilta on esillä teoksia 1960-luvulta tähän päivään. Pääosassa ovat suurikokoiset öljymaalaukset, joissa hän pohtii maalauksen luonnetta. SALONG 3+ -ryhmän keskeisimpiä teoksia esitellään kahdessa näyttelysalissa. Ryhmän jäsenet työskentelivät 1980-luvun lopulta 1990-luvun puoliväliin saakka tiiviinä kolmikkona. Molemmissa näyttelyissä on mukana Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia teoksia ja uusia kokoelmahankintoja.
Jan Kenneth Weckman – Corpus
Jan Kenneth Weckman (s. 1946) on kuulunut suomalaisen taidekentän eturivin taiteilijoihin jo viiden vuosikymmenen ajan. Hän pohtii teoksissaan kuvallisuuden ja maalauksen luonnetta. Mitä oikeastaan on maalaus? Mikä saa katsojan näkemään teoksessa kuvan?
Weckman aloitti uransa piirtäjänä ja graafikkona, mutta siirtyi erilaisten tekniikkakokeiluiden kautta suurikokoisten öljymaalausten pariin. Työskentelyprosessissa värin lisääminen ja poistaminen maalauspinnalta ovat yhtä tärkeässä roolissa. Hänelle on myös tyypillistä palata aiempien teostensa aiheisiin ja tehdä niistä uusia variaatioita. Näin taiteilija kaivautuu maalauksen pinnan alle, sekä käytännön tasolla että vertauskuvallisesti.
Näyttely on saanut nimensä taiteilijan 1990-luvulla aloittamasta abstraktista teossarjasta Corpus, jolle ovat tyypillisiä selkeät värit ja kollaasitekniikka. Latinankielinen sana corpus tarkoittaa ruumista. Weckmanin tapauksessa kyse on maalauksen ruumiista tai materiaalisesta olemuksesta, jota taiteilija yrittää ymmärtää.
Näyttely on tähän asti laajin Weckmanin tuotantoa esittelevä kokonaisuus. Mukana on lähes sata teosta, muun muassa ennen näkemättömiä tussipiirustuksia taiteilijan uran alusta. Näyttelyn teksteissä taiteilijan uraa tarkastellaan rinnakkain suomalaisen yhteiskunnan ja taidemaailman tapahtumien kanssa. Lisäksi esillä on video, jossa taiteilija kertoo työskentelystään.
Näyttelyn on kuratoinut Turun museokeskuksen näyttelyamanuenssi Anna Perälä.
SALONG 3+ Renaissance

Näyttely esittelee Suomen taidekentällä merkittäväksi nousseen taiteilijaryhmän tuotantoa sen aktiivisen toiminnan ajoilta 1980-luvun lopulta 1990-luvun puoliväliin. Turussa vaikuttaneen ryhmän jäseniä olivat taiteilijat Anna-Maija Aarras (s. 1948), Sussi Henrikson (s. 1952) ja Ann Sundholm (s. 1961).
SALONG 3+ nousi taidemaailman tietoisuuteen Turussa vuonna 1989 järjestetyssä taidetapahtumassa Budka – Avantgardisteja Turusta ja Leningradista. Ryhmän teos Still life oli esillä Galerie Grafiartissa, jossa se herätti suurta mielenkiintoa sekä yleisön että median keskuudessa. Teos koostui kultakehyksiin asetetuista vihanneksista, kaloista ja siansorkista, jotka vähitellen mätänivät näyttelyn edetessä.
Näyttelyssä nähdään SALONG 3+ Velvetti -sarjan huonekalumaisia teoksia, jotka viettelevät katsojan ylellisellä sametilla ja sensuelleilla muodoillaan. Lisäksi esillä on teoksia sarjasta SALONG 3+ Dimensions of life, jotka nostavat esille erilaisia myyttejä naisista. Taiteilijaryhmä tunnetaan myös performansseistaan. Näyttelyssä on esillä ryhmän toiminnasta kertovia arkistofilmejä ja näyttelyä varten tuotettu video, jossa taiteilijaryhmä kertoo työskentelystään.
SALONG 3+ liikkuu suvereenisti eri taidesuuntausten rajapinnoilla. Heidän taiteensa näyttäytyy yhä ajankohtaisena, kokonaisvaltaisena, visuaalisena ja verbaalisena. WAMin näyttelyn myötä taiteilijaryhmä palaa yhteen ja kohottaa maljan elämälle.
Näyttelyn on kuratoinut Turun museokeskuksen näyttelyamanuenssi Maria Huokkola.
Ylin kuva: Rosa Huuska, Turun museokeskus.