Silly – sorry for calling you an inanimate object
Kim Laybournin Silly – sorry for calling you an inanimate object (suom. Hupsu – sori kun kutsuin sinua elottomaksi esineeksi) on ensimmäinen versio hänen pitkäaikaisesta projektistaan. Tämä teos koostuu WAMX:n näyttelysarjaan Institute of Coexistence (Yhteiselon instituutti) tehdystä monikanavaisesta videoinstallaatiosta.
Teoksen eri kohtaukset esitetään itsenäisesti ja samanaikaisesti usealla eri näytöllä, jolloin katsoja voi kokea teoksen tilallisesti, paikkana tai mielentilana, pikemminkin kuin eheänä kertomuksena.
Silly – sorry for calling you an inanimate object kuvaa 3D-animaatiolla luotua, elämää pursuavaa maisemaa. Siinä näkyy meille tuttuja jokapäiväisen ympäristömme kasveja, joita pidämme passiivisina, miltei elottomina esineinä. Kasvit alkavat kuitenkin käyttäytyä eri tavoin kuin mihin olemme tottuneet: vapaasti ja ilmeikkäästi, mutta myös vieraannuttavasti. Meille avautuu uudenlainen näkökulma, jossa pätevät aivan erilaiset säännöt. Luonto ei enää koostu passiivisista ja elottomista objekteista vaan aktiivisista eliöistä, joilla on vahva oma tahto.
Kim Laybourn – Luonto ja maisema aktiivisina toimijoina taiteessa
Kim Laybourn on Norjassa asuva tanskalainen kuvataiteilija. Laybourn valmistui kuvataiteen maisteriksi Oslon kansallisesta kuvataideakatemiasta (KHiO) vuonna 2019. Laybourn keskittyy teoksissaan ihmisen ja luonnon välisiin eksistentiaalisiin yhtymäkohtiin ja tutkii muita eliökunnan jäseniä ihmisten tapaan aktiivisina toimijoina. Viime vuosien ajan hän on keskittynyt maisemaan ja meitä ympäröivään luontoon subjektina, eli aktiivisena tekijänä. Laybourn asettaa teoksissaan maiseman etualalle ja keskeiseen asemaan sen sijaan, että maisema loisi vain taustan muille toimijoille, useimmiten ihmisille. Laybourn työskentelee tekstin, videon, äänen, musiikin, animaation, CGI-grafiikan, kuvanveiston ja installaation parissa.
Kim Laybournia ja teoksen valmistumista ovat tukeneet Billedkunstnernes Vederlagsfond, Danish Arts Foundation ja Norsk kulturråd.
Kuva: Ville Mäkilä, Turun museokeskus.
WAMx: Institute of Coexistence
Institute of Coexistence etsii vastauksia nykyajan ekologisiin, sosiaalisiin ja biologisiin kriiseihin. Tavoitteena on löytää yhteiselon tapoja, joiden avulla voidaan luoda parempi maailma. Näyttelysarjan fyysiset ja teoreettiset puitteet on luonut tanskalaistaiteilija Gry Worre Hallberg. Näyttelyt ovat valinneet kuraattori Mikkel Elming ja taiteilija Worre Hallberg yhteistyössä WAMin kanssa.