Hop to Hope -näyttelysarjan kolmas osa
Iona Roisinin näyttelyssä on esillä kaksi vuonna 2017 valmistunutta videoteosta. Näyttelyn teoksia yhdistävät omakohtaisuus sekä rehellisyyden ja haavoittuvuuden teemat.
Videoteos Rain Poem kuvaa kesäistä maisemaa, jota ravistelee ukkosmyrsky. Sateen ropina ja tuulenpuuskat lehvästössä muodostavat rauhoittavan taustan puheraidalle ja sulkevat katsojan taiteilijan sisäiseen maailmaan. Teos on sekä kirjoitettu että kuvattu yhden ja saman kesäsateen aikana Mustarinda-taiteilijaresidenssissä Kainuussa. Kuvaushetkellä Iona Roisin tunsi saavansa aidon yhteyden teini-iässä kokemiinsa tunteisiin ja tapahtumiin. Myöhemmin hän alkoi epäillä muistojen aitoutta. Hän arveli, että hänen kokemuksiinsa on sekoittunut nostalgiaa ja piirteitä elokuvista tai muiden ihmisten muistoista.
Teoksessa People assume I’m an only child Roisin kuvaa autistista Iain-pikkuveljeään perheen kotona. Arkinen ympäristö ja sisarusten välinen jutustelu tekevät tunnelmasta lämpimän ja luottamuksellisen. Teos oli esillä Kuvataideakatemian lopputyönäyttelyssä. Roisin oli tuolloin suunnitellut jo vuosien ajan teosta, joka käsittelisi hänen ja Iainin välistä suhdetta. Toteuttaminen oli kuitenkin kariutunut ennen kaikkea siksi, että sisarusten välinen valta-asetelma huoletti häntä. Lopulta Roisin yhdisti teokseen tekstiraidan, jossa hän avaa suhdettaan veljeensä ja pohtii taiteellisen työskentelyn etiikkaa ja prosessia. Roisin kysyy: Miten voi olla lempeä ja kunnioittava, mutta silti rehellinen? Miten löytää tasapaino ja saada silti myös teos valmiiksi?
Iona Roisin (s. 1989) on brittiläinen taiteilija, joka asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta sekä Lontoossa sijaitsevasta The Cass School of Art -yliopistosta. Hänelle tärkeimmät tekniikat ovat kirjoittaminen, video ja installaatio. Roisinin ilmaisu on hienovaraista ja hän keskittyy teoksissaan hetkellisyyteen ja elämän epävarmuuteen. Taiteilijan teoksia on ollut viime aikoina esillä Taidekoti Kirpilässä, Lappeenrannan taidemuseossa ja Tampereen elokuvajuhlilla.
Näyttely on osa näyttelysarjaa Hop to Hope, jonka teemana on ystävyys ja usko tulevaisuuteen. Turun museokeskus kutsuu vuosittain kansainvälisen asiantuntijan suunnittelemaan näyttelysarjan WAMx-tilaan. Vuoden 2023 sarja on suunniteltu yhdessä Roos Gortzakin kanssa, joka työskentelee Vleeshal -nykytaidekeskuksen johtajana Alankomaissa. Sarjassa on mukana Alankomaissa ja Suomessa työskenteleviä taiteilijoita: Rory Pilgrim, Mounira Al Solh, Iona Roisin, Home alone collective -ryhmä (Emma Sarpaniemi ja Adele Hyry) ja Afra Eisma.
Kuva: Ville Mäkilä, Turun museokeskus.
WAMx: Hop to Hope
WAMx:n vuoden 2023 Hop to Hope -näyttelysarjan teemana on ystävyys ja usko tulevaisuuteen. Sarja on suunniteltu yhdessä Roos Gortzakin kanssa, joka työskentelee Vleeshal -nykytaidekeskuksen johtajana Alankomaissa.