Siirry sisältöön Skip to sitemap

Cosmic Archaeology – Tabita Rezaire

23.4.–6.6.2021

 Ultra Wet – Recapitulation 

”Pyramidin huippu huokuu parantavaa energiaa, ja sen neljä kylkeä kertovat elinvoimaisia tarinoita feminiinisyyden ja maskuliinisuuden tasapainosta.”

Näin Tabita Rezaire kuvailee videoteostaan Ultra Wet  Recapitulation (suom. Ultramärkä – yhteenveto). Keskelle pimennettyä näyttelytilaa projisoitu pyramidin mallinen teos kuvaa symbolista matkaa, jolla etsitään viisautta Afrikan alkuperäiskansojen kulttuureista. Teoksen lähtökohtana ovat perinteet, joissa sekä naisen että Äiti Maan kohtua pidetään pyhänä. Teoksen värikkäät kuviot sekä tyhjyydessä leijuvat kukat, käärmeet ja galaksit kuljettavat katsojan läpi maallisten ja taivaallisten maisemien. Matka alkaa Credo Mutwan, eteläafrikkalaisen kansanparantajan, kotikylästä ja etenee Egyptin hiekka-aavikon kautta tietokonemaailmoihin.     

Rezairen teoksissa on kolonialismikriittinen ja feministinen ote. Hän on kiinnostunut muun muassa seksuaalisuuden, kansanparannuksen, globalisaation ja tieteen historiasta. Hänen ilmaisussaan näkyy syvällinen perinteiden tuntemus. 

Ranskalainen Tabita Rezaire (s. 1989, Pariisi) on kuvataiteilija, joogi, doula ja maatalousopiskelija. Rezaire rikkoo tyylilajien rajoja ja etsii kansanparannukseen uusia keinoja verkostotieteestä, jossa tutkitaan niin tietoverkkojen, organismien kuin inhimillisen ajattelunkin verkostomaisuutta. Hän hyödyntää sekä mystiikan että tieteen kuvastoa, ja näkee yhteyksiä digitaalisen muistin, kehon muistin sekä perimätiedon välillä.     

Rezaire asuu Cayennen lähellä Ranskan Guayanassa. Hän rakentaa Amazonin sademetsässä parantajayhteisöä, jota kutsutaan nimellä AMAKABA. Rezaire korostaa henkistymistä ja niin sanotun sydäntietoisuuden löytämistä. Hänen tavoitteenaan on hoitaa siirtomaa-ajan jälkeensä jättämiä haavoja ihmisten kehossa ja mielissä. 

Kuva: Ville Mäkilä, Turun museokeskus.

WAMx: Cosmic Archaeology

Näyttelysarja Cosmic Archeology (suom. Kosminen arkeologia) koostuu neljästä näyttelystä, joissa tarkastellaan mahdollisuutta elää sopusoinnussa ympäröivän maailman kanssa. Näyttelysarjan on kuratoinut italialainen Lucia Aspesi, joka työskentelee kuraattorina Pirelli HangarBicocca -säätiöllä Milanossa.

Sarjan muut näyttelyt