Siirry sisältöön Skip to sitemap

Menneet näyttelyt 1967–2019

2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1967–1999

2019

Milloin on nyt 11.10.2019–19.1.2020

HC Berg 7.6.–22.9.2019
Valoa ja optisia illuusioita hyödyntävä näyttely, jonka teoksissa korostuu yhtäaikainen aineettomuuden ja massan tuntu. Taiteilijan veistokset ja reliefit leikittelevät aistihavainnon rajallisuudella ja haastavat perinteisen katsomisen tavat. 
 
Salla Tykkä 8.2.–19.5.2019
Ensimmäinen laaja retrospektiivinen katsaus kansainvälisesti tunnetun Salla Tykän tuotantoon Suomessa. Näyttelyn läpäiseviä teemoja ovat katse, valta ja sukupuoli, joita tarkastellaan videon ja valokuvan kautta.

WAMx

Vincent Moon & Priscilla Telmon – Híbridos, The Spirits of Brazil 15.3.–9.6.2019
Kansatieteellinen, elokuvan eri genrejä yhdistelevä, tutkimus rituaalien ja pyhän musiikin moninaisuudesta Brasiliassa. Äänten, rytmien ja liikkeiden kautta elokuvainstallaatio tarjoaa kävijälle kehon joka solulla aistittavan kokemuksen. 
 
Tuomas A. Laitinen – Habitat Cascade 14.6.–25.8.2019
Näyttelyyn rakennettu kokonaisuus jatkaa Laitisen tutkimustyötä monilajisen jaetun olemassaolon parissa. Taiteilija tarkastelee eri elämänmuotojen yhteen nivoutumista ja niiden huokoista rinnakkaiseloa. Tässä näyttelyssä ajattelun johtimena toimii pääjalkaisten luokkaan kuuluva mustekala.

2018

Sisällissota 5.10.2018–13.1.2019
Näyttely käsittelee nykytaiteen avulla menneitä ja nykyisiä aseellisia konflikteja ja niiden vaikutuksia sodan uhrien näkökulmasta. Suomalaisten kuvataiteilijoiden omaa sisällissotaamme käsittelevät teokset saavat rinnalleen nykyisiä konflikteja peilaavia kansainvälisten huipputaiteilijoiden teoksia. 

Taiteilijat: Adel Abidin, Francis Alÿs, Candice Breitz, Kaisaleena Halinen, Ismo Kajander, Harro Koskinen, Heikki Marila, Anssi Pulkkinen, Hodhayfa Salih, Paavo Räbinä ja Juha Welling.
 
Simo Helenius 9.6.–16.9.2018
Retrospektiivinen katsaus kuvanveistäjän tuotantoon kuudelta eri vuosikymmeneltä. Puu- ja betoniveistosten lisäksi esillä on myös pop-taiteen innoittamia kirkasvärisiä keinonahasta valmistettuja teoksia.

Hertta Kiiski ja Jenna Sutela 9.6.–16.9.2018
Taiteilijoiden yhteen limittyvät näyttelyt korostavat lähestymistavallaan kollektiivisuutta, mikä kattaa paitsi ihmisten ja taiteilijoiden välisen yhteistyön, myös eri aloja yhdistävän ja jopa lajienvälisen yhteistyön. 
Hertta Kiiski työskentelee valokuvan, liikkuvan kuvan sekä tilan – ja usein omien tyttäriensä – kanssa. Jenna Sutelan työvälineinä ovat sanat, äänet ja elävät materiaalit. 
 
Hannu Väisänen – Anna Ahmatovan neljä huonetta 9.2.–20.5.2018
Näyttelyn keskiössä on Väisästä inspiroineen venäläisen runoilija Anna Ahmatovan (1889–1966) elämä, jossa korostuu sensuurin ja sananvapauden välinen ikuinen jännite. Esillä on kuvataiteilijan uusimpia maalauksia, valokuvia, videoita sekä installaatioita.

2017

Kehonkuva 20.10.2017–14.1.2018
Moniaistinen näyttely kokoaa yhteen kehon kuvia, nykytaiteen teoksia, joissa tarkastellaan kehon esittämisen käytäntöjä ja kehollista kokemusta sekä identiteettiä. 

Taiteilijat: Artor Jesus Inkerö, Essi Kausalainen, Reija Meriläinen, Sini Pelkki & Jani Ruscica, Aurora Reinhard, Iiu Susiraja, Niina Tervo, Masi Tiitta, Anna Torkkel, Salla Tykkä.
 
Jacob Hashimoto – Giants and Uncertain Atmospheres 9.6.–24.9.2017
Leijamaisista elementeistä muodostuvien suurten, tilaan rakentuvien installaatioiden lisäksi näyttelyssä on mukana myös Hashimoton reliefimäisiä seinäteoksia, jotka liikkuvat vaikutelmaltaan maalausten ja veistosten välimaastossa. 
 
Wäinö Aaltonen ja itsenäisyyden vuosisata 13.1.–7.5.2017
Wäinö Aaltosen museon 50-vuotisjuhlavuoden nimikkotaiteilijan suurnäyttely peilaa Suomen itsenäisyyden aikaa Wäinö Aaltosen taiteen kautta. Aaltosen keskeisin tuotanto, vähemmän nähdyt teokset sekä hänen oman aikansa aatehistoriallinen kehystys muodostavat kokonaisuuden, jossa pohditaan Suomi-kuvaa ja sen rakentamiseen aikanaan käytettyä idealistista kuvastoa. 
 
Touko Laaksonen – Tom of Finland. Musiikista ja miehistä 13.1.–19.3.2017 (Studio)
Näyttely esittelee Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen (1920–1991) vaiheikasta elämää ennen ja jälkeen nimimerkin synnyn. Keskiössä on taiteilijan henkilökohtainen, musiikintäyteinen elämä, jota esitellään muun muassa valokuvin ja kirjelainauksin.

2016

Taide, uskonto, valta 15.9–11.12.2016
Turun ystävyyskaupungin Pietarin Uskontojen historian museon kanssa toteutetun näyttelyn tarkoitus on tarjota yleisölle mahdollisuus tarkastella taiteen ja uskonnon välistä monimutkaista vuorovaikutusta erilaisissa poliittisissa ja yhteiskunnallisissa olosuhteissa. Näytteillä monipuolisesti yli 230 teosta ja esinettä. 
 
Mansikkapaikka 10.6.–21.8.2016
Turun kaupungin taidekokoelmista koottu kesänäyttely Mansikkapaikka käsittelee nostalgiaa ja paikan merkitystä: muistin katoavaisuutta ja muistojen häilyvyyttä. Näyttelyssä etsitään kadonnutta aikaa, omaa mansikkapaikkaa yli seitsemänkymmenen taiteilijan veistosten, installaatioiden, maalausten, grafiikan ja valokuvien voimin. 

Taiteilijat: Wäinö Aaltonen, Vesa Aaltonen, Anna-Maija Aarras, Erika  Adamsson, Martin Ahlström, Lauri Ahlgrén, Martti Aiha, Pekka Airaksinen, Anne Alho, Jan-Erik Andersson, Kristoffer Albrecht, Willy Baer, Lauri Astala, Esa Blick, Hans-Christian Berg, Jim Cave, S. Bondor, Juhana Blomstedt, Annika Dahlsten, Henry Edman, Radoslaw Gryta, Juha Allan Ekholm, Jenni Hanhilammi, Saija Hairo, Matti Helenius, Mauno Hartman, Mikko Hietaharju, Harry Henriksson, Kerttu Horila, Kati Immonen, Juha-Pekka Inkinen, Tiina Ketara, Juha Joro, Manno Kalliomäki, Tapio Kinnunen, Johanna Koistinen, Harro Koskinen, Ritva Kovalainen, Markus Lampinen, Armi Laukia, Veikko Laukkanen, Teija Lehto, Sami Lukkarinen, Pentti Lumikangas, Antti Maasalo, Marita Mikkonen, Jukka Male, Marika Mäkelä, Arno Rafael Minkkinen, Leo Niemi, Antti Nieminen, Kimmo Ojaniemi, Nisunen & Grönlund, Paula Ollikainen, Johannes Paavola, Jaana Paulus, Zoltan Popovits, Laila Pullinen, Jorma Puranen, Jaakko Sievänen, Jari Silomäki, Kim Simonsson, Gunnar Smoliansky, Minna Sjöholm, Ulla Söderholm, Laila Säilä, Hannu Säilä, Heikki Tyynysniemi, Tiina Vainio, Kalervo Valli, Hannu Väisänen.
 
Saara Ekström – Alkemia 5.2.–24.4.2016
Elokuvallisessa, tunnelmaltaan suggestiivisessa näyttelykokonaisuudessa aika vangitsee ulottuvuuksiinsa. Näyttelyn teokset tarkastelevat muodonmuutosten merkitystä kyseenalaistaen arvoasetelmiamme ja tapojamme jäsentää ja arvottaa niin materiaa, kuvia kuin taideteoksiakin. Suurin osa mukana olevista valokuvista, videoteoksista ja installaatioista on toteutettu juuri tätä näyttelyä varten.

2015

Ismo Kajander – Anartisti 23.10.2015–17.1.2016
Nykytaiteen museo Kiasman tuottama näyttely on esillä Wäinö Aaltosen museossa uusilla teoksilla laajennettuna kokonaisuutena. Retrospektiivi esittelee taiteen valtavirtojen ulkopuolella toimivan Kajanderin kattavaa ja uudistusvoimaista tuotantoa vuosien varrelta. 
 
Heikki Marila – Kukkia ja perkeleitä 12.6.–6.9.2015
Runsaista kukista, uskonnollisista aiheista, kartoista ja omakuvista koostuva näyttely esittelee Marilan ekspressiivisiä maalauksia, joiden taustalta löytyy taiteilijan kiinnostus kuvan ja ympäristön suhteeseen sekä kuvallisiin traditioihin. 
 
OTOS. Turkulaista nykymaalausta 20.3.–24.5.2015
Tuore, monipuolinen ja edustava otanta siitä, mikä uudessa turkulaisessa maalaustaiteessa on juuri nyt mielenkiintoista. Taiteilijat ovat saaneet tekemiseensä vapaat kädet ja mahdollisuuden tehdä juuri sitä mikä heidän työskentelyssään on tällä hetkellä päällimmäisenä ja tärkeintä.

Taiteilijat: Erika Adamsson, Henna Aho, Kati Immonen, Erkki Nampajärvi, Elina Ruohonen, Jani Rättyä, Sirpa Särkijärvi, Tiina Vainio.

2014

Ääni, kuva, kokemus 5.12.–1.3.2015
Näyttely keskittyy äänen, kuvan ja kokemuksen vuorovaikutukseen, mikä houkuttelee kävijää pohtimaan vaihtoehtoisia olemisen ja kokemisen tapoja. Suurin osa näyttelyn teoksista on videoita tai kokeilevia installaatioita, mutta mukana on myös esimerkiksi veistoksia, jotka on toteutettu perinteisemmin menetelmin. 

Taiteilijat ja taiteilijaryhmät: Risto-Pekka Blom, IC-98, Antti Immonen, Saara-Maria Kariranta, Hannu Karjalainen, Jouna Karsi, Juhana Moisander, Merja Nieminen & James Andean, Taneli Rautiainen, Hans Rosenström, Emma Rönnholm, Heidi Tikka, Videokaffe, ja Kati Åberg.
 
Kaarina Kaikkonen – Uuden kasvun aika 5.9.–16.11.2014
Näyttely esittelee taiteilijan teoksia 1980-luvun lopulla syntyneistä ensimmäisistä paperi- ja lasikuituveistoksista keväällä 2014 valmistuneisiin teoskokonaisuuksiin. Suurikokoiset, kierrätetystä tekstiilimateriaalista ja vaatekappaleista koostetut maisemat sisältävät ajatuksen perheessä tai suuremmassakin yhteisössä jaetuista kokemuksista. 
 
Kiteytymiä. Nykytaidetta Pietarista 13.6.–17.8.2014
Viimeisen 20 vuoden aikana taide-elämän vapautumisen myötä pietarilaisessa kuvataiteessa on vallinnut rinnakkaisia taiteellisia prosesseja, joiden kiteytymiä näyttely pyrkii hahmottelemaan esittäen niiden tämänhetkistä tilaa, josta voi saada jo aavistuksen tulevasta. Yhteistä näyttelylle on vahva teknisen osaamisen, joka kumpuaa perinteisestä venäläisestä taidekoulutuksesta. 

Taiteilijat: Tanya Akhmetgalieva, Marina Alexeeva, Peter Belyi, Kirill Chelushkin, Dmitry Gretsky (ja Evgeniya Katz), Anna ja Aleksey Gan, Vladimir Kustov, Gregori Maiofis, Igor Pestov, Vitaly Pushnitsky, Kerim Ragimov, Evgeny Yufit, Anya Zholud ja Nadia Zubareva. 
 
Adidasmies ja Voimanainen – Kommentteja ajasta 14.3.–25.5.2014
Näyttely välittää kuvaa suomalaisen yhteiskunnan ja ympäristön muutoksista sekä yksilöllisistä toiveista ja peloista, jotka muovaavat henkilöhistoriaamme ja kertovat ihmisen elämänkaaren rosoisuudesta. Keskiössä on ihmisenä olemisen voima, joka kannattelee arjessa ja vastaa niihin moninaisiin rooleihin ja odotuksiin, joita eri elämänvaiheisiin liittyy. Näyttelyyn valitut teokset kuuluvat Turun kaupungin taidekokoelmaan ja ajoittuvat vuosille 1996–2013 pääosan ollessa viimeisen viiden vuoden ajalta.

Taiteilijat: Anna-Maija Aarras, Erika Adamsson, Annika Dahlsten, Juha Allan Ekholm, Minna Havukainen, Aaron Hiltunen, Liisa Hietanen, IC-98 – Patrik Söderlund ja Visa Suonpää, Pekka Isorättyä ja Tea Isorättyä, Villu Jaanisoo, Ulla Jokisalo, Pekka Jylhä, Kirsi Kaulanen, Kaija Kiuru, Tiina Kivinen, Hilkka Könönen, Teija Lehto, Rosa Liksom, Ismo Luukkonen, Susanna Majuri, Heikki Marila, Eero Markuksela, Laura Miettinen, Umppa Niinivaara, Liisa Nikitin, Maritta Nurmi, Felix Nybergh, Kimmo Ojaniemi, Paula Ollikainen, Mikko Paakkola, Saara Pelkonen, Tamara Piilola, Merja Pitkänen, Laura Pohjonen, Jani Rättyä, Sampsa Sarparanta, Jari Silomäki, Kim Simonsson, Minna Sjöholm, Iiu Susiraja, Sirpa Särkijärvi, Juhana Tainio, Göran Torrkulla, Pauliina Turakka Purhonen, Anu Tuominen, Otto Turtonen, Virpi Vesanen-Laukkanen, Tiina Vainio, Jan Kenneth Weckman. 

2013

Outi Heiskanen – Matkaseurue 13.12.2013–23.2.2014
Retrospektiivisessä näyttelyssä on laajasti esillä grafiikkaa, veistoksia ja installaatioita Heiskasen uran varrelta. Taiteilijalle tyypillinen kuva-aiheiden variointi ja siirtyminen eri yhteyksiin on Matkaseurue-näyttelyn kantava teema. 
 
Manno Kalliomäki – Ajan kuvat 27.9.–24.11.2013
Näyttelyn liki sata teosta tarjoavat läpileikkauksen Kalliomäen (1948–2005) eri kausien tuotantoon esitellen sekä grafiikkaa, valokuvia, piirustuksia että tilallisia teoksia. Taiteilijan tuotannosta ilmenee halu haastaa ja venyttää taideilmaisun perinteisiä rajoja. 
 
Suurin kaikista on rakkaus? 14.6.–8.9.2013
Näyttelyssä esitetään erilaisia pohdintoja rakkaudesta kahdentoista taiteilijan voimin. Vanhimmat teokset ovat 1990-luvun loppupuolelta, uusimmat keväältä 2013. Mukana on maalauksia, valokuvia, videoita sekä installaatioita. 

Taiteilijat: Henna Aho & Ville Laaksonen, Tiina Heiska, Maarit Hohteri, Miikka Kiminki, Jaana Kirjonen, Markus Kåhre, Milja Laurila, Rauha Mäkilä, Anna Nykyri, Kaija Papu, Pasi Tammi.
 
Tuula Lehtinen – Kauneudesta 15.3.–26.5.2013
Tuula Lehtinen on koonnut näyttelyyn laajan kirjon kauneuden ja estetiikan eri vivahteita, joita pohditaan monista eri näkökulmista. Teoksista suurin osa on uusia: mukana on mosaiikkiteoksia, grafiikkaa, suurikokoisia pehmustettuja maalauksia sekä posliiniteoksia.

2012

Kuutti Lavonen ensemble | yhdessä 14.12.2012–24.2.2013
Italialaisen ja ranskalaisen barokin kuvalliseen perintöön perehtyneen Lavosen näyttelyssä uskonnolliset ja myyttiset aiheet ovat vahvasti läsnä, mutta klassisen taiteen muotokielestä kurotetaan kuitenkin myös nykyhetkeen. Näyttely esittelee taiteilijan uusimpia, vuosina 2011–2012 syntyneitä teoksia. 

Kui? Tekstiilitaiteen triennaali 28.9.–25.11.2012
Näyttely kysyy mitä tekstiilitaiteelle kuuluu juuri nyt ja miten tekstiilimateriaaleja ja usein niihin liittyviä perinteisiäkin tekniikoita käytetään tämän päivän taiteessa. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Teollisuustaiteen Liitto Ornamon kanssa ja teoksia on mukana yhteensä 46 taiteilijalta. 

Taiteilijat: Henri Ahti, Susanna Autio, Aino Favén, Tytti Götsch, Katri Haahti, Kaisaleena Halinen, Helena Kaikkonen, Aino Kajaniemi, Sirpa Karjalainen, Kirsi Kaulanen, Johanna Kiivaskoski, Kaija Kiuru, Inka Kivalo, Maura Korhonen, Hannele Kumpulainen, Raakel Kuukka, Marita Lappalainen, Minna-Maija Lappalainen, Salla Lehtinen, Maila Malm, Tiia Matikainen, Melek Mazici, Nina Nisonen, Maritta Nurmi, Merja Pitkänen, Ulla Pohjola, Silja Puranen, Anni Rapinoja, Tiina Ripatti, Heli Ryhänen, Piila Saksela, Susanna Sallinen, Ulla Sinkkonen, Pia Sirén, Ann Sundholm, Janna Syvänoja, Tuija Teiska, Anu Tuomi, Heli Tuori-Luutonen, Pauliina Turakka-Purhonen, Riitta Turunen, Hanna Vainio, Pirjo Valinen, Virpi Vesanen-Laukkanen, Ulla-Maija Vikman ja Kristiina Wiherheimo.

Yhtä juhlaa! – Juhlat ja juhlakulttuuri suomalaisessa kuvataiteessa 11.5.–9.9.2012
Museoiden kokoelmista ja taiteilijoilta lainattujen teosvalintojen keskiössä ovat juhlan ulkoiset tunnusmerkit ja juhlimiseen liittyvien erilaisten tunnetilojen kuvaukset. Näkökulmia suomalaisiin juhliin ja juhlakulttuuriin esitellään 1800-luvun loppupuolelta nykypäivään asti maalausten, veistosten, grafiikan, installaation ja videon keinoin.

Taiteilijat: Wäinö Aaltonen, Anna-Maija Aarras, Eino Ahonen, Sini Anttila-Rodriguez, Hannes Autere, Francois Boisrond, Stefan Bremer, Håkan Brunberg, Juha Allan Ekholm, Akseli Gallen-Kallela, Jiri Geller, Jaakko Heikkinen, Raimo Heino, Sussi Henriksson, Kerttu Horila, Petri Hytönen, Karl Em-manuel Jansson, Kari Juva, Kari Jylhä, Pekka Jylhä, Kaarina Kaikkonen, Manno Kalliomäki, Olavi Kas-kisuo, Lea Kauppi, Pertti Kolehmainen, Jouko Korkeasaari, Inari Krohn, Hilkka Könönen, Ville Laaksonen, Milja Laurila, Henrietta Lehtonen, Liisa Lounila, Edwin Lydén, Jukka Male, Sakari Marila, Åke Mattas, Timo O..Nenonen, Antti Nieminen, Ron Nordström, Elena Näsänen, Jorma Ohenoja, Paula Ollikainen, Kalervo Palsa, Marjukka Paunila, Reijo Raekallio, Erik Rauthovi, Anna Retulainen, Elina Ruohonen, Matti Saanio, Yrjö Saarinen, Anna Sahlsten, Greta Schalin, Sirpa Särkijärvi, Ann Sundholm, Marjatta Tapiola, Tuija Touru, Marianna Uutinen, Timo Vaittinen ja Lea Whittington.

Äärimmäisyyksien yhteinen tekijä 27.1.–15.4.2012
Näyttely juhlistaa 20 vuotta täyttävää turkulaista valokuvakoulutusta ja se on toteutettu yhteistyössä Turun AMK:n Taideakatemian kuvataiteen koulutusohjelman kanssa. Valokuvat, videoteokset ja installaatiot antavat läpileikkauksen siitä monipuolisesta ilmaisun kirjosta, joka ilmenee turkulaisen valokuvakoulutuksen läpikäyneiden tai koulussa eri aikoina opettajina vaikuttaneiden taiteilijoiden teoksista.

Taiteilijat: Vesa Aaltonen, Markus Henttonen, Tatu Hiltunen, Mikko Ijäs, Tiina Itkonen, Kristian Jalava, Jan Kaila, Sanna Kannisto, Japo Knuutila, Heli Konttinen, Mikko Kuorinki, Antti Laitinen, Renja Leino, Anni Leppälä, Ismo Luukkonen, Susanna Majuri, Kimmo Metsäranta, Juha Nenonen, Aada Niilola, Nelli Palomäki, Anu Pennanen, Harri Pälviranta, Hannele Romppanen, Jari Silomäki, Göran Torrkulla, Maria Ylikoski. 

2011

Muotoseikkoja – taiteen ja muotoilun rajapintoja 9.9.2011–8.1.2012 
Näyttely tarkastelee muotoilun ja kuvataiteen monitahoista rinnakkaineloa, vaikutteidenvaihtoa ja merkitysyhteyksiä. Mukana on liki 80 suunnittelijaa ja taiteilijaa ja runsaat 200 esinettä ja taideteosta. Ajallisesti näyttely keskittyy sotien jälkeiseen aikaan.

Taiteilijat ja muotoilijat: Wäinö Aaltonen, Alvar Aalto, Eero Aarnio, Sanna Annukka, Eero Hiironen, Kaija Kiuru, Kaisu Koivisto, Stefan Lindfors, Maija Louekari, Gunnel Nyman, Zoltan Popovits, Timo Sarpaneva, Björn Weckström, Tapio Wirkkala, Miina Äkkijyrkkä, Elina Aalto, Yki Nummi, Janne Laurila, Jonas Hakaniemi, Kaj Franck, Otso Karpakka, Lars-Gunnar Nordström, Anna-Maija Aarras, Vuokko Nurmesniemi, Seppo Manninen, Hannu Riikonen, Raija Uosikkinen, Susanna Peijari, Matti Hyvärinen, Laila Pullinen, Aleksi Syvänen, Caj Bremer, Mia Cullin, Friedel Holzer-Kjellberg, Hella Hernberg, Jukka Setälä, Pekka Jylhä, Oiva Toikka, Anu Tuominen, Tiina Ketara, Niina Mahlberg, Birger Kaipiainen, Saara Hopea, Umppa Niinivaara, Pekka Piekäinen, Eelis Kauppi, Raili Tang, Aino Aalto, Valentina Modig-Manuel, Tapio Anttila, Mikko Laakkonen, Matti Helenius, Aamu Song, Lauri Ahlgren, Martti Lönnqvist, Olli Mannermaa, Annika Rimala, Esko Tirronen, Aimo Vuorinen, Antti Nurmesniemi, Tauno Tarna, Panu Puolakka, Liisa Hietanen, Jani Leinonen, Heli Rekula, Virpi Vesanen-Laukkanen, Olof Bäckström.

Vesi – tunteita ja aistimuksia 8.4.–21.8.2011
Valokuvaan ja videotaiteeseen painottuvassa kokonaisuudessa on esillä 32 suomalaisen, ruotsalaisen ja virolaisen nykytaiteilijan teoksia, joissa pohditaan veden moninaisia symbolimerkityksiä, visuaalista monimuotoisuutta ja veden alati muuttuvaa olemusta.

Taiteilijat: Vesa Aaltonen, Erika Adamsson, Kristoffer Albrecht, Stefan Bremer, Marcus Eek (Swe), Päivi Eronen, Tina Eskilsson (Swe), Vesa Hannuksela, Eero Hiironen, Markus Henttonen, Susanna Iivanainen, Villu Jaanisoo, Hannu Karjalainen, Ritva Kovalainen, Mikko Kuorinki, Heli Kurunsaari, Laura Kärki, Anti Laitinen, Harri Larjosto, Peeter Laurits (Est), Renja Leino, Susanna Majuri, Jukka Male, Arno Rafael Minkkinen, Marge Monko (Est), Tuula Närhinen, Marja Pirilä, Lovisa Ringborg (Swe), Jaanus Samma (Est), Jari Silomäki, Tiina Vainio, Oliver Whitehead. 

2010

Kuolema ja sen monet kasvot 22.10.2010–23.3.2011
Näyttelyssä keskeisenä teemana on elämän ja kuoleman kiertokulku. Elämän väliaikaisuutta käsitellään perinteisten vanitas-asetelmien, huumorin, personifikoidun kuoleman, sodan raadollisuuden, elämänvaiheiden ja erilaisten tunteiden, kuten surun ja helpotuksen kautta. Näyttely on osa Pimeyden 876 sävyä-kulttuuripääkaupunkihanketta. 

Taiteilijat: Wäinö Aaltonen, Vesa-Pekka Rannikko, Kain Tapper, Olle Agnell, Åke Hellman, Alku Avanto, Erika Adamsson, Ville Vallgren, Oscar Parviainen, Marcus Collin, Ilmari Huitti, Jyrki Laine, Kalle Eskola, Elina Katara, Jaana Paulus, Martin Ahlström, Heimo Riihimäki, Annika Dahlsten, Eemil Karila, Magnus Enckell, Hugo Simberg, Kalervo Palsa, Saara Ekström, Heikki Marila, Marjatta Tapiola, Kaisu Koivisto, Viljo Mäkinen, Juhani Linnovaara, Anu Tuomi, Hans-Christian Berg, Paul Osipow, Heta Kuchka, Antti Nieminen, Anne Koskinen, Ulla Rantanen, Manno Kalliomäki, Hilkka Toivola, Eila-Maria Salo, Aleksanteri Ahola-Valo, Hilda Flodin, Edwin Lydén, Harro Koskinen, Laila Pullinen, Antti Louhisto, Erkki Mykrä, Tiina Karimaa, Akseli Gallen-Kallela, Pasi Tammi, Ole Kandelin, Lennart Segerstråle, Riikka Lenkkeri, Ulla Virta, Merja Pitkänen, Silja Rantanen.

Tähtihetkiä – Suomen kuvanveistäjäliitto 100 vuotta 19.5.–26.9.2010
Näyttely rakentuu kuvanveiston uusien tuulahdusten varaan, sillä se keskittyy 2000-luvun teosten esittelyyn. Taiteilijavalinnoista vastaa kuraattoripari kuvanveistäjä Pekka Jylhä ja museotoimen apulaisjohtaja Päivi Kiiski. Näyttely tarjoaa perinteisten kuvanveistomateriaalien ja -tekniikoiden ohella myös paljon muuta, aina virkatuista teoksista videoihin ja perinteisestä puusta lasikuituun ja pajunkissoihin. 

Taiteilijat: Anne Alho, Jasmin Anoschkin, Hans-Christian Berg, Kari Cavén, Maria Duncker, Jiri Geller, Ilmari Gryta, Saara Ekström, Petri Eskelinen, Kaisaleena Halinen, Jussi Heikkilä, Timo Heino, Helena Hietanen, Hanna Jaanisoo, Villu Jaanisoo, Aarne Jämsä, Ismo Kajander, Kaija Kiuru, Kaisu Koivisto, Markus Kåhre, Mika Natri, Maija Närhinen, Benjamin Orlow, Jaakko Pernu, Pink Twins, Anni Rapinoja, Kim Simonsson, Jyrki Siukonen, Pekka Syrjälä, Anu Tuominen, Kalle Turakka-Purhonen, Maaria Wirkkala. 

Koko kuva – ARTE 50 vuotta 29.1.–2.5.2010
Näyttely esittelee turkulaisen taiteilijaseuran taivalta kokonaisuuksittain aina sen perustamisajankohdasta 60-luvulta 2000-luvulle asti. Yksi lähtökohdista Koko kuva -näyttelylle oli myös pohtia taiteilijan roolia kuraattorina, niinpä jokaisen vuosikymmenen kokonaisuus on kuratoitu Arten taiteilijan toimesta tai yhteistyössä tämän kanssa.

Taiteilijat: muun muassa Raimo Aarras, Erkki Mykrä, Matti Helenius, Simo Helenius, Harro Koskinen, Anu Tuomi, Kimmo Ojaniemi, Erika Adamsson, Wilma Touru, Tiina Vainio, Jouni Boucht, Sari Torvinen, Susana Nevado, Sirkku Ketola, Sinikka Salmi, Ella Minkkinen, Sanna Vainionpää, Panu Thusberg, Sari Koski-Vähälä, Jukka Hautamäki, Timo O. Nenonen, Minna-Maija Lappalainen.

2009

Marita Liulia – Choosing my religion, Uskontoja jäljittämässä 2.10.2009–10.1.2010
Kiasmassa ensi-iltansa saanut kiertävä näyttely pyrkii hahmottamaan suuria maailmanuskontoja, jotka esitetään tasavertaisina valinnan mahdollisuuksina. Monitahoinen näyttely haastaa naisen perinteistä asemaa monissa uskonnoissa ja se rakentuu valokuvista, maalauksista, uskontojen esineistä, installaatioista, Liulian taiteellista työtä kuvaavista dokumenteista sekä näyttelyä varten julkaistusta verkkosivustosta ja kirjasta. 

Miehiä ja poikia Wäinö Aaltosen tuotannossa 12.6.–13.9.2009 

Leonhard Lapin – Merkit ja tyhjyys 12.6.–13.9.2009
Virolaisen taiteilijan ja arkkitehdin retrospektiivi avaa uusia merkitysyhteyksiä mm. konstruktivismiin ja suprematismiin. Näyttely muistuttaa lähihistoriasta ja rakentaa näkymää sosialistisen rautaesiripun takana eläneeseen Viron epäviralliseen taidemaailmaan. Näyttely on toteutettu yhhdessä Hämeenlinnan taidemuseon kanssa. 

Ympyrä – viiva – piste. Venäläistä avantgardea yksityiskokoelmista 12.6.–25.7.2009

Talviaiheisia teoksia 13.2.–24.5.2009 

Häikäisevää! 13.2.–24.5.2009
Näyttelyyn on koottu peiliteemaa käsitteleviä ja heijastavia materiaaleja käyttäviä teoksia yli sadan vuoden ajalta. Mukana on suomalaista taidetta vanhoilta maalarimestareilta sekä maalauksia, veistoksia, valokuvia ja videoteoksia nykytaiteen nuoren polven tekijöiltä. 

Taiteilijat: muun muassa Eero Hiironen, Matti Helenius, Heli Mäki-Arvela, Miika Karttunen, Pekka Jylhä, Antero Kahila, Magnus Enckell, Ismo Kajander, Elina Brotherus, Aino Kannisto, Henry Edman, Manno Kalliomäki, Kati Immonen, Kimmo Schroderus, Anu Tuominen, Marja Pirilä, Kerttu Horila, Severin Falkman, Alexandre Frosterus-Såltin, Gunnar Berndtson, Kimmo Pyykkö, Hans-Christian Berg.

Eero Hiironen – Virettä ja välkettä 13.2.–24.5.2009
Voimakkaan tilallisista teoksista tunnetun Eero Hiirosen juhlanäyttely, jossa veden alati muuttuva liike ja heijastukset on taidokkaasti vangittu moderneihin materiaaleihin, kuten pleksi, lasi, teräs ja peili. Välkehtivän visuaalisuuden lisäksi teoksissa korostuu moniaistisuus sekä ihmisen kokemuksellinen suhde luontoon. Virettä ja välkettä on osa Häikäisevää!-näyttelykokonaisuutta.

Studio

Reima Nurmikko – Mehr Licht 27.11.2009–17.1.2010
Studio-tilassa esillä katsojaa osallistava holografinen installaatio. 

Nina Rantala 2.10.–22.11.2009
Näyttelykokonaisuus museon Studiossa ja sisäpihalla käsittelee tuhoamista ja rakentamista. Näyttelyn teokset liittyvät kolmen keskiaikaisen kirkon; Porvoon tuomiokirkon, Tyrvään Pyhän Olavin kirkon ja norjalaisen Fantoftin sauvakirkon tuhopolttoihin ja jälleenrakentamiseen. 

Hanna Jaanisoo – Perhosvaikutus 14.8.–27.9.2009
Näyttely on kahdesta teoksesta rakentuva kokonaisuus, joka jatkaa Jaanisoon sääilmiöitä ja luonnontapahtumia tutkivien teosten sarjaa. 

Marko Mäetamm – Family 12.6.–9.8.2009
Virolaisen Mäetammin tuotannon keskeinen teema on kodin ja perheen käsitteen muuttuminen 2000-luvulla. Näyttelyssä perhettä käsitellään niin videon, installaatioiden kuin perinteisen piirustuksenkin kautta. 

Benjamin Orlow 24.4.–7.6.2009
Näyttelyssä viimeistä kevättään Turun Taideakatemiassa kuvanveistoa opiskeleva Orlow käsittelee muun muassa kasvua ja kehitystä. Nuori taiteilija voitti vuonna 2008 pääpalkinnon Italian Premio Arteingenua–kuvataidekilpailussa. 

Vänrikki Stool 13.2.–19.4.2009
Suomen sodan juhlavuoteen liittyvä näyttelykokonaisuus, joka rinnastaa kaksi eri aikakauden taiteilijaa: Albert Edelfeltin sekä ruotsalaisen nykytaiteilija Ernst Billgrenin. Heistä molemmat ovat kuvittaneet J.L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinat ja näyttelyssä on esillä heidän originaalikuvitustaan.

2008

Tähdet Tähdet, teoksia Turun kaupungin taidekokoelmasta. 28.11.2008–1.2.2009
YK on julistanut vuoden 2009 kansainväliseksi tähtitieteen vuodeksi, joten näyttelyssä avaruusaiheisia teoksia Turun kaupungin taidekokoelmasta. Näyttely sijoittuu museon kahvilan, Cafe Wäinön tiloihin. 

Taiteilijat: Kimmo Ojanniemi, Osmo Rauhala, Tuula Moilanen, Juhani Vikainen, Saara Tikka, Pentti Koivikko, Ismo Kajander, Otso Karpakka, Matti Helenius.

Ohi Kiitää aika – Wäinö Aaltosen teoksia Turun kaupungin taidekokoelmasta 10.10.2008–18.1.2009 
Museon veistossali on varattu Aaltosen ihmiskuville, joiden tematiikka on väljästi jaettavissa kolmeen eri aihealueeseen: kasvotutkielmat, tunteita ilmentävät ihmiskuvaukset sekä kubismin vaikutuksesta abstrahoituvat ihmishahmot. 

Kauko Lehtinen 10.10.2008–18.1.2009
Retropspektiivi käsittää taiteilijan elämäntyön kuuden vuosikymmenen ajalta, 1950-luvulta aina 2000–luvulle asti. Näyttely pyrkii esittelemään Lehtisen tuotantoa mahdollisimman monipuolisesti, mutta myös uusista näkökulmista teemoittain. 

Antti Nieminen – Kesän hiljaista valoa. Teoksia Turun kaupungin taidekokoelmasta 4.7.–17.8.2009
Näyttelyssä esillä Turussa vaikuttaneen Pro Arte-taiteilijaryhmän perustajajäsenen surrealismista vaikuttuneita teoksia. Nieminen on tunnettu erityisesti persoonallisista litografioistaan. 

Harry Kivijärvi – Ja se mitä taiteeksikin sanotaan TUHANSIEN VUOSIEN AJALTA 9.5.–21.9.2008
Kuvanveistäjän oma elämäntyö, hänen maailman taiteen kokoelmansa sekä yhdessä vaimonsa Liisan kanssa keräämä afrikkalaisen taiteen kokoelma esitellään kolmena toisiaan täydentävänä näyttelynä. 

Kakolasta koilliseen – näyttelymatka kaupungin halki 25.1.–20.4.2008
Wäinö Aaltosen museon toisessa 40-vuotisjuhlaäyttelyssä on esillä teoksia kaupungin taidekokoelmasta pääosin 1970-luvulta tähän päivään ja sen teemoina toimivat kaupunki, työ, Suomi-kuva, identiteetti, uni ja ympäristö.
 
Taiteilijat: muun muassa Wäinö Aaltonen, Marika Mäkelä, Heli Kurunsaari, Kaisu Koivisto, Ismo Kajander, Heikki Marila, Stefan Lindfors, Anu Tuomi, Harro Koskinen.

Studio

Jan Kenneth Weckman – Corpus Revisited 25.1.–2.3.2008
Abstraktin näyttelyn keskiössä ovat teokset vuoden 1997 Corpus -sarjasta, jota jatkavat taiteilijan vuonna 2007 maalaamat Corpus -teokset. Huomio keskitetään katseeseen ja taiteen olemukseen sen mahdollisten merkitysten sijasta.

Hanna Seppänen – Ajattelen maisemaa 7.3.–6.4.2008
Näyttely on Turun Taideakatemian opiskelijan Hanna Seppäsen opinnäytetyö, joka koostuu ihmistä ja maisemaa pehmeästi, mutta intensiivisesti esittävistä hiilipiirustuksista. 

Miina Savolainen – Maailman ihanin tyttö 18.4.–22.6.2008
Taiteilijan ja kymmenen helsinkiläisessä lastenkodissa kasvaneen nuoren naisen yhteisötaideprojekti, jossa tyttöjen kasvua nuoriksi aikuisiksi seurattiin kymmenen vuoden ajan. Voimauttavan valokuvan menetelmällä toteutetussa projektissa korostuu jokaisen oikeus kokea itsensä arvokkaaksi, vahvaksi ja rakastetuksi. 

Minna Havukainen & Sini Liimatainen – Viiltovalmis 4.7.–17.8.2008
Dokumentaarisuutta hyödyntävä näyttely koostuu valokuvista ja videoista, joissa kuvataan sairauden kohdanneita ihmisiä. Kokonaisuudesta välittyy olemisen rajallisuus ja sen kohtaaminen sekä empatia. 

Kim Simonsson – Dekoraation variaatio 22.8.–5.10.2008
Näyttely esittelee mangan muotokielestä ammentavia kliinisen valkoisia keramiikkaveistoksia, joille outous on ominainen piirre.

2007

Lammaspaimen kaupunkimaisemassa 5.10.2007–6.1.2008
Wäinö Aaltosen museon 40-vuotisjuhlanäyttelyn ensimmäinen osa, jossa esillä yli 300 Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvaa teosta 1800-luvulta alkaen. Teemaa kannattelevat romanttiset maisemat, muotokuvat ja arjen estetiikka.

Taiteilijat: muun muassa Wäinö Aaltonen, Eino Aaltonen, Matti Helenius, Einari Levo, Viljo Mäkinen, Simo Helenius, Outi Heiskanen, Antti Louhisto, Jussi Mäntynen, Mikko Paakkola, Kati Immonen, Anna-Maija Aarras, Kaisu Koivisto, Joh. Cardon, J. J. Reinberg, Victor Westerholm, Axel Haartman, Armas Mikkola, Harry Henriksson, Otso Karpakka, Alma Engblom, Dora Wahlroos, Greta Schalin, Edith Wiklund, Laila Säilä, Hilkka Toivola, Ulla Söderholm, Edwin Lydén, Otto Mäkilä,Alpo Jaakkola, Mauno Hartman, Jussi Heikkilä, Jyrki Siukonen, Lauri Astala, Stuart Wrede, Göran Torrkulla, Albert Edelfelt, Wladimir Swertschkoff, J. G. Geitel.

WILD Fantasia ja arkkitehtuuri 25.5.–16.9.2007 
Kansainvälinen näyttely, joka esittelee fantasiasta, ornamentiikasta ja orgaanisista luonnonmuodoista inspiroitunutta arkkitehtuuria, joka uskaltaa leikitellä kuvataiteen ja perinteisen arkkitehtuurin välimaastossa. Näyttelyn kuraattoreina toimivat Jan-Erik Andersson ja Jen Budney. 
 
Taiteilijat: muun muassa 24h -architects, Vito Acconci, Will Alsop, Elsa Beskow, Douglas Cardinal, Peter Cook & Colin Fournier, Hermann Finsterlin, Antonio Gaudi, Richard Greaves, Vilho Halmekari, Hubbell & Hubbell, Hundertwasser, Danielle Jacqui, Walter Jonas, Frederick Kiesler, Greg Lynn, N55, Claes Oldenburg & Coosje Van Bruggen, Reima ja Raili Pietilä, Ana Riekovitz, Rosegarden, Kurt Schwitters, Rudolf Steiner, Christiaan Sluten, Marko Home ja Mika Taanila.

Pekka Jylhä – Valon pesä 16.2.–29.4.2007
Unenomaiset installaatiot leikittelevät painovoimalla: raskaatkin muodot on esitetty keveästi kohoavina. Useat Jylhän teokset ovat saaneet aiheensa taiteilijan omasta elämästä, joiden taustalta löytyy myös sekä raskaita että kevyempiä tarinoita.

Studio

Rax Rinnekangas – Suomettaren poika 30.11.2007–20.1.2008
Näyttelytila on muokattu luokkahuoneeksi, jossa esitetään 90-vuotiaan Suomen kunniaksi kuvattu taide-elokuva. Rinnekankaan elokuvan tueksi seinille on ripustettu tarinaa jatkavia värivalokuvavedoksia. 

Heimo Riihimäki & Kimmo Sarje 28.9.–25.11.2007
Naurava kuolema -näyttely esittelee Riihimäen viimeisiä vuosia hallinneita surrealistisia ja moniulotteisia kuolema-kuvauksia. Kokonaisuutta on täydennetty Riihimäen siskonpojan, Kimmo Sarjeen nuoruutta kuvaavilla serigrafioilla. 

Manno Kalliomäki – Jaettu ilo 10.8.–23.9.2007
Kalliomäen muistonäyttelyssä taiteilija kuvaa lämminhenkisesti ystäviään grafiikkansa kautta. Teosten lomaan on lisätty myös ystävien muisteluja Kallioniemestä itsestään. 

Juhana Tainio – Nimeämätön 29.6.–5.8.2007
Veistostaidetta Turun AMK:n Taideakatemian kuvataideopiskelijan opinnäytetyön muodossa. 

WILD Tree House – Puun talo -projekti 25.5.–24.6.2007
Näyttely esittelee Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosaston kansainväliseen Wood Program -koulutusohjelmaan osallistuneen 19 arkkitehtiopiskelijan töitä 12:sta eri maasta. 

Kristian Simolin – kädet | kasvot | vieras 23.3.–20.5.2007
Videoinstallaatio, jonka animaatiosilmukoissa sama liikesarja toistuu vain hieman muuttuen. 

Sanna Peuri – Käännöksiä 19.1.–18.3.2007
Kolmiulotteisista töistään ja veistoksistaan tunnetun Peurin maalauksiin keskittyvä näyttely, jossa hän pilvien kautta kuvaa tunnelmia ja mielentiloja. 

2006

Merja Puustinen ja Andy Best – Vatsakipua, päänsärkyä ja tasapainohäiriöitä 3.11.2006–28.1.2007
Taiteilijapariskunnan surrealistiset installaatiot ottavat kantaa median hallitsemaan arkeen. Valtavat pomppulinnan kaltaiset teokset valtaavat WAMin veistossalin, mutta ne levittäytyvät myös museon katolle haastaen konventionaalisia käsityksiä tutusta ja totutusta. 

Otso Karpakka ja Hilkka Toivola – Yhdessä elettyä 3.11.2006–28.1.2007
Turkulaista modernismia edustaneen taiteilijapariskunnan ensimmäinen laaja retrospektiivisesti toteutettu yhteisnäyttely, jossa on esillä heidän maalauksiaan, lasimaalauksiaan ja luonnoksiaan aina 30-luvulta 90-luvulle asti. 

Tervehdyksiä taiteilijalta 3.11.2006–14.1.2007
Museon aulaan sijoittuva näyttely asettaa näytteille paikallisten taiteilijoiden joulukortteja eri vuosikymmeniltä. 

Laila Pullinen – Atti d’amore 12.5.–15.10.2006
Retrospektiivissä esillä innovatiivisen kuvanveistäjän, Laila Pullisen töitä aina vuodesta 1955 näihin päiviin. Veistokset, piirustukset ja kollaasit koostuvat pitkälti arkipäivän esineistä ja muistuttavat yksilöä tämän ympäristövastuusta. 

Läsnäolo – näkökulmia suomalaiseen valokuvaan 10.2.–23.4.2006
Teoksia Suomen valokuvataiteen museon kokoelmasta ja Turun kaupungin taidekokoelmasta. Näyttely esittelee suomalaista valokuvataidetta 1980-luvulta lähivuosiin. Se tulkitsee ihmisen, muistojen, ajan ja paikan olemassaoloa ja niiden jättämiä jälkiä. Näyttelyyn kuuluu myös valokuvauspiste, jossa kävijä voi ottaa kuvan itsestään ja tulostaa sen tulevien näyttelijävieraiden katsottavaksi.
 
Taiteilijat: Manno Kalliomäki, Harro Koskinen, Salla Tykkä, Elina Brotherus, Heli Rekula, Mikko Mälkki, Ulla Jokisalo, Stefan Bremer, Jouko Lehtola, Pekka Elomaa, Ilkka Halso, Ola Kolehmainen, Andrei Lajunen, Sanna Kannisto, Eskö Männikkö, Merja Pirilä, Petri Nuutinen, Kari Soinio, Hanna Weselius, Vesa Hannuksela, Harri Larjosto, Kristoffer Albrecht, Aino Kannisto, Anni Leppälä, Marjaana Kella, Taneli Eskola, Juha Nenonen, Mikko Hietaharju, Juha-Pekka Inkinen, Henry Edman.

Studio

Irina Zatulovskaya – Russian Christmas 17.11.2006–14.1.2007 
Näyttely antaa maistiaisia venäläisestä jouluperinteestä. 

Oona Tikkaoja – Seikkailuja ajassa ja tilassa, osa 2: Tritonin hovissa 8.9.–12.11.2006
Scifistä inspiroituneen näyttelytrilogian toinen osa, jonka ommellut avaruus- ja tieteishahmot luovat seikkailullisen tilan, johon katsoja kutsutaan astumaan sisään. 

Umppa Niinivaara – Pohja 16.6.–3.9.2006
Tilallinen kokonaisuus ohjaa veistoksillaan tunnelmaa vedenalaisiin maailmoihin. Näyttelyn tematiikka keskittyy menneen ja tulevan pohdintaan. 

Susanna Peijari – Välitilassa 12.5.–11.6.2006
Turun taideakatemiasta valmistuvan Susanna Peijarin opinnäytetyö, joka koostuu 18 graafisen ihmishahmon installaatiosta. Jonoon asetetut hahmot kuvaavat elämän eri aspekteihin ja tilanteisiin liittyvää odotusta. 

Santeri Tuori – Muotokuvia 10.3.–30.4.2006
Tuorin muotokuvissa yhdistyy mustavalkoinen valokuva ja värillinen videokuva, jolloin tavanomainen näkökulma laajenee. Näyttelyssä pohditaan miten ja mistä elementeistä identiteetti muotokuvissa muodostuu. 

Hyäryllistä – Kootut seokset 20.1.–5.3.2006
Näyttely rakentuu arkisista esineistä koostuvista installaatioista, joita taiteilijaryhmä yhdessä työstää kierrättäen aiempien teostensa materiaaleja. Kokonaisuus on helposti lähestyttävä ja ryhmälle tyypilliseen tapaan huumorilla höystetty.

Taiteilijat: Jouko Korkeasaari, Sari Koski-Vähälä, Heli Kurunsaari, Harri Lukkari.

2005

Valohoitoa – Suomen nykytaiteen kärkinimiä 9.11.2005–29.1.2006
Näyttely tarjoaa energiaa kaamoksen keskelle kokoamalla yhteen 11 valon kanssa työskentelevää nykytaiteilijaa. Yhteisiä nimittäjiä valovoimaisille veistoksille sekä mediataide- ja tilateoksille ovat esteettisyys, harmonia ja vuorovaikutteisuus katsojan kanssa. 
 
Taiteilijat: Hans-Christian Berg, Helena Hietanen ja Jaakko Niemelä, Saara Ekström, Henrietta Lehtonen, Jari Juvonen, Tiina Ketara, Charles Sandison, Eero Hiironen, Leena Saarto, Simo Rouhiainen.

Aamiainen laiturilla 10.6.–16.10.2005
Kokoelmaripustuksen lähtökohtana on Värin ihme-näyttely. Teosvalinnat on tehty silmällä pitäen impressionistista kuvaustapaa ja aiheistoa, hetkellisiä välähdyksiä, värejä ja valoa. 

Taiteilijat: muun muassa Wäinö Aaltonen, Martti Aiha, Heli Mäki-Arvela, Simo Helenius, Kati Immonen, Kristina Isaksson, Vesa Aaltonen, Jussi Heikkilä.

Värin ihme – Impressionisteja ja postimpressionisteja 10.6.–16.10.2005
Valon ja värin vaihtelulla ilotteleva kesänäyttely kokoaa yhteen impressionismin ja postimpressionismin helmiä. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Kölnin Wallraf-Richartz-museon kanssa. 
 
Taiteilijat: muun muassa Pierre Bonnard, Alfred William Finch, Paul Gauguin, Claude Monet, Berthe Morisot, Camille Pissarro, Pierre Auguste Renoir, Georges Seurat, Paul Signac, Alfred Sisley, Paul Baum, Eugène Boudin, Gustave Caillebotte, Lucie Cousturier, Henri Edmond Cross, Kees van Dongen, Albert Dubois-Pillet, Norbert Goeneutte, Johan Barthold Jongkind, Alexander Kanoldt, Achille Laugè, Henri Lebasque, Georges Lemmen, Andre Léveillé, Maximilian Luce, Henri Martin, Maxime Maufra, Henry Moret, Fernand Loyen du Puigaudeau, Théo van Rysselberghe, Edouard Vuillard.

Lootuksen kukka – Taidetta Vietnamista 18.3.–29.5.2005
Ensimmäinen suuri vietnamilaista taidetta esittelevä näyttely, jossa esillä on monipuolisesti teoksia 1600-luvun käsityöperinteeseen kuuluvista lakkaveistoksista nykyaikaisiin kaupunkikuviin. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Hämeenlinnan ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

Henry Wuorila-Stenberg – Ristiriidasta myötätuntoon 14.1.–6.3.2005
Laaja retrospektiivinen näyttely asettaa esille 170 teosta, joihin Wuorila-Stenberg on kuvannut elämänvaiheensa. Vaiherikas matka alkaa yhteiskunnallisista aiheista, siirtyy umpimustiin maalauksiin, sukeltaa valkeaan kauteen ja sieltä väriharmonialliseen itsetutkisteluun, josta buddhalaisen meditaation ja riemukkuuden kautta armottomiin omakuviin ja palaa takaisin yhteiskunnallisuuteen.

Studio

En etsi valtaa, loistoa 2.12.2005–15.1.2006
Joulun tunnelmaan virittäytyvässä näyttelyssä on esillä jouluyön, hiljaisuuden ja äärettömyyden ympärille kietoutuvia teoksia kaupungin taidekokoelmasta niin grafiikan, maalausten, valokuvien kuin veistostenkin muodossa. 

Taiteilijat: Wäinö Aaltonen, Kuutti Lavonen, Göran Torrkulla, Matti Peltokangas, Ismo Kajander, Matti Helenius, Saara Ekström, Kalervo Valli, Matti Saanio, Martti Aiha, Markus Konttinen, Heta Riina Saarelainen.

Ilman rajoja 30.9.–27.11.2005
Näyttely haastaa monipuolisesti katsojaa pohtimaan, mikä meitä rajoittaa ja miten rajoista voidaan irtautua. Kokonaisuus laajentaa myös perinteistä museotilan käsitettä. Mukana on 16 nuorta taiteilijaa yhdeksästä eri maasta ja näyttelyn on kuratoinut Silvio Salgado. 
 
Taiteilijat: Linus Elmes, Milo Lavén, Elin Strand, Niamh McCann, Panagiotis Balomenos, Pirmin Blum, Karin Frank, Petri Huurinainen, Doris Krüger, Paola Junqueira, Anna Nyberg, Walter Pardeller, Colin Guillemet, Sabine Jelinek, Hannele ja Helena Romppanen.

Harri Pälviranta – Prison Sheets 19.8.–25.9.2005
Valokuvanäyttelyssä kuvan kohteena on vankilainteriöörejä Israelista, Saksasta ja entisen Neuvostoliiton alueilta. Kuvatut kohteet ovat museoituja vankiloita, joissa on pidetty mielipidevankeja. Taiteilija antaa katsojalle mahdollisuuden luoda aiheesta omat mielikuvansa ja ajatuksensa, joihin vangeilla ei ollut oikeutta. 

Jukka Rusanen – Viime tiloissa 10.06.–14.08.2005
Näyttely on Turun AMK:n kuvataidelinjalta valmistuvan Rusasen opinnäytetyö. Suurten maalausten kautta hän kuvaa viimeaikaisia tunnetilojaan ja niiden huipentumia, sekä herättää myös katsojassa kehollisia kokemuksia esimerkiksi pihkan tuoksulla ja kuvapintojen koolla ja materiaalisuudella. 

Kokeellista animaatiota 29.4.–29.5.2005
Kolme näytteillä olevaa animaatiota, Agronautica, OÎO ja Barcode, herättävät kuvamaailmallaan vahvoja mielleyhtymiä ja niissä korostuu tarinankerronnallisuuden puuttuminen. Abstraktille animaatiolle tyypillisesti kokeminen nousee mielekkäämmäksi taiteen kohtaamiskeinoksi kuin pelkkä katsominen. 
 
Taiteilijat: Katerina Athanasopoulou, Simon Goulet, Adriaan Lokman.
 
Thom Vink – Complex 18.3.–24.4.2005 
Monivälineellisessä teoksessa videofilmit, valvontakamerakuva, äänimaisemat, piirustukset ja seinämaalaukset kertovat alati muuttuvasta ja liikkeessä olevasta kaupunkikuvasta, joka on kuin itsenäinen, elävä organismi. 

Henry Grahn Hermunen – Sillä välin – puutarhassa 21.1.–6.3.2005
Installaatiossa on mukana veistoksellisuutta, videokuvaa sekä valoilla ja varjoilla leikittelyä. Osallistava teos antaa katsojalle mahdollisuuden tirkistellä erilaisia kuvia ja luonnoksia veistoksiin istutettujen luuppien läpi.

2004

Contemporary visions – Valokuvia ja videoita Helga de Alvearin kokoelmasta 1.10.2004–2.1.2005
Galleristin ja taiteenkeräilijä, de Alvearin kokoelmasta koottu harvinainen valokuva- ja videotaidenäyttely käsittelee identiteettiä ja toiseutta, sekä pyrkii herättämään katsojassa tämän omien arvojen ja asenteiden pohtimista. Esillä on teoksia 24 merkittävältä nykytaiteilijalta. 
 
Taiteilijat: Tracey Moffatt, Alicia Framis, Eija-Liisa Ahtila, Vanessa Beecroft, Matti Braun, Robin Collyer, Stephane Couturier, Christine Davis, Thomas Demand, Stan Douglas, Candida Höfer, Isaac Julien, Kimsooja, Ken Lum, Inigo Manglano-Ovalle, Mariko Mori, Pipilotti Rist, Thoma Ruff, Frank Thiel, Fatimah Tuggar, Eulàlia Valldosera, Jeff Wall, Shizuka Yokomizu, Edwin Zwakman.

Titaanipenikka ja Sinisilmä – Wäinö Aaltosen 20-luvun aiheita 11.6.–19.9.2004 
 
Edwin Lydén – Moniääninen todellisuus 11.6.–19.9.2004
Paikallista taidehistoriaa esittelevä näyttely keskittyy nyt modernistina tunnettuun Edwin Lydéniin. Noin 130 teoksesta koostuva kokonaisuus antaa laajan kuvan taiteilijan uran vaiheista ja kiinnostuksenkohteista, joihin lukeutuvat luonto ja sen kokeminen, uskonnollis-mystinen tematiikka sekä ihminen ja tämän elinympäristö.

Yhteinen maa – Pohjoisten kansojen nykytaide ja taidekäsityö 19.3.–30.5.2004
Näyttely on Gallen-Kallela museon, Saamelaismuseo SIIDAn ja Wäinö Aaltosen museon yhteishanke. Käsitys yhdestä ja yhteisestä suomalaisuudesta pyritään purkamaan keskittymällä yhteiseen maahan kansalaisuuden sijaan, taiteen toimiessa yhdistävänä elementtinä.

60°27’06” 22°16’38” – Turun Taiteilijaseuran 80-vuotisjuhlanäyttely 23.1.–7.3.2004
Juhlanäyttely esittelee turkulaista taidetta ja sen merkitystä suhteessa kansalliseen ja kansainväliseen taiteeseen. Paikallisuus nähdään yhdessä elämisen mahdollistavana ja identiteettiä muokkaavana työkaluna.

Taiteilijat: Markku Kosonen, Heli Mäki-Arvela, Kristina Isaksson, Jari Jula, Erika Adamsson, Markku Laakso, Minna Sjöholm, Heli Sammalisto, Shahrzad Hazrati, Tiina Vainio, Umppa Niinivaara, Maarit Nissilä, Merja Pitkänen, Minna Maija Lappalainen, Susana Nevado, Sakari Peltola.

Studio

Marja Suna – Lumen ja jään juhlaa 19.11.2004–16.1.2005
Suomalaisen designin pitkäaikaisen vaikuttajan, Marja Sunan uusimpia koruja, uniikkilaseja ja vaateveistoksia esittelevän näyttelyn aihe- ja värimaailma ammentavat suomalaisesta talviluonnosta. Yksinkertaisuus, tyylikkyys ja ajattomuus ovat taiteilijan tuotannon yhteisiä nimittäjiä.

Grönlund / Nisunen 1.10.–14.11.2004
Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen tilarakennelmat hyödyntävät arkkitehtuuria ja teknologiaa. Nimeämättä jätetty kokonaisuus luovuttaa katsojalle vastuun omasta tarkastelukoodistaan ja näkökulman valinnasta.

Jari Silomäki – Sääpäiväkirjani 20.8.–26.9.2004
Näyttely rakentuu noin 150 palkkikamerakuvasta ja taiteilijan niihin liittämistä teksteistä. Kuvat ovat valikoituneet laajemmasta kokoelmasta, jota Silomäki kartuttaa päivittäin yhden kuvan verran. Aiheena ovat arkiset tilannekuvat.

Nina Roos – Location of Surprise and Perplexity… 11.6.–15.8.2004
Kuvataideakatemian professorinakin tunnetun Roosin ensimmäinen yksityisnäyttely Turussa esittelee tämän uusimpia maalauksia. Teokset ammentavat intuitiivisesti rokokoon perinteestä. 

Sini-Meri Hedberg – Juuret 23.4.–23.5.2004
Turun taideakatemiasta valmistuvan Hedbergin opinnäytetyönäyttelyn aiheena on taiteilijan oma suku, ja maalausten lähtökohtana toimivat perhealbumin valokuvat. Myös ympäristö ja miljöö ovat oleellisessa asemassa yksilöä muovaavina tekijöinä. 

Eero Markuksela – Legendat 5.3.–18.4.2004
Itä-Aasian kulttuureista inspiroituvat teokset yhdistelevät veijarimaista asennetta filosofisiin ajatelmiin, myyttisiin traditioihin sekä kertomuksiin ja saattavat ne yhteen nykypäivän kanssa.

Charles Sandison – Cohesion 23.1.–29.2.2004
Näyttely koostuu neljästä tietokonepohjaisesta videoteoksesta, joissa pohditaan kielen, arkkitehtuurin, liikkeen ja muodon suhteita. Kokonaisuuden taiteilija rakentaa kulloisenkin tilan mukaan, jolloin myös tilan tunnelmat ja olosuhteet limittyvät osaksi teoksia.

2003

Jan-Erik Andersson – Joulun sydän 21.11.2003–11.1.2004 
Tematiikka käsittelee ihmistä suhteessa tilaan ja toiseen ihmiseen. Näyttelyssä mielikuvituksellinen ja tavallinen kohtaavat veistosten, valokuvien, kirjoitusten ja reaaliaikaisen nettiyhteyden kautta. Näyttelytiloihin rakennetut kokonaisuudet ovat hyvin monialaisia, mutta yhteinen ajatus on, että ne ovat osa ympäristöään ja siten myös muiden asioiden kuin taiteen itsensä palveluksessa.

Inari Krohn – Luonto ja fantasia. Teoksia vuosilta 1966–2003 31.10.2003–11.1.2004 
Ensimmäinen retrospektiivi on laaja katsaus taiteilijan tuotantoon ja teosten kautta näyttäytyvään ajan hengen muutokseen. Maalausten, akvarellien ja grafiikan aiheina ovat olleet niin yhteiskunnalliset aiheet kuin rauhoittava luontokin. Teoksia on esillä vuodesta 1966 näihin päiviin asti.

POP International 18.6.–19.10.2003
Järjestyksessään neljäs Kölnin Ludwig-museon kanssa toteutettu näyttely, johon on tällä kertaa lainattu yhteensä 79 teoskokonaisuutta 31 eurooppalaiselta ja amerikkalaiselta poptaiteen suunnannäyttäjältä.

Taiteilijat: Allan d’Arcangelo, Richard Artschwager, Peter Blake, Patrick Caulfield, César (Baldaccini), William Copley, Jim Dine, Öyvind Fahlström, Richard Hamilton, David Hockney, Robert Indiana, Jasper Johns, Allen Jones, Allan Kaprow, Ronald B. Kitaj, Yayoi Kusama, Roy Lichtenstein, Richard Lindner, Claes Oldenburg, Eduardo Paolozzi, Michelangelo Pistoletto, Mel Ramos, Robert Rauschenberg, Martial Raysse, James Rosenquist, Edward Ruscha, Wayne Thiebaud, Wolf Vostell, Andy Warhol, John Wesley, Tom Wesselmann.

Tove Jansson 28.3.–1.6.2003
Tampereen taidemuseon muistonäyttelyyn perustuva kokonaisuus esittelee Janssonin uraa kuvataiteilijana. Lukuisten värivoimaisten ja tunnelmallisten maalausten lisäksi esillä on taiteilijan Garm-lehteen piirtämiä poliittisia pilakuvia sekä alkuperäiskuvituksia muumikirjoihin ja esimerkiksi Lewis Carrolin klassikkoteokseen Liisa ihmemaassa. Työt sijoittuvat aikavälille 1935–1977. 

GRR Turun Taidegraafikot 70 vuotta 14.2.–16.3.2003
Turkulaista taidegrafiikkaa ja sen pitkää ja kunnianhimoista uraa juhlistetaan esittelemällä intensiivistä ja ekspressiivistä viivaa 28 taiteilijalta. Samalla näyttely kunnioittaa myös turkulaista taidekoulutusta, erityisesti Turun Piirustuskoulussa opiskelleiden taiteilijoiden grafiikkaa esittämällä.
 
Taiteilijat: Heli Kurunsaari, Sanna Huttunen, Annika Dahlsten, Sirpa Särkijärvi, Minna Sarvanne, Katja Syrjä, Juhani Vikanen, Hannu Artinaho, Seela Petra, Veronika Ringbom, Juha Joro, Merja Ylitalo, Hanna Tammi, Timo Olsbo, Laura Miettinen, Piia Lehti, Marjatta Nuoreva, Liili Mõtuste, Ulla-Maija Kallinen, Teija Lehto, Jouni Boucht, Yrjänä Ermala, Matti Helenius, Veikko Lehtovaara, Marita Mikkonen, Tarja-Liisa Salo, Panu Thusberg, Hanna Varis.

Studio

Anu Osva – Life Code 28.2.–6.4.2003
Ihmisen perinnöllinen koodi, DNA, muuttuu näyttelyssä väriksi, muuntuen aina erilaisiksi toistuviksi merkeiksi tai hahmoiksi kulkiessaan maalauskankaiden yli. Näyttely johdattaa elämän peruskysymysten ääreen: keitä olemme ja mistä tulemme? 

Seppo Tamminen – Minun kaupunkejani 11.4.–25.5.2003
Näyttelyn maalauksissa Tamminen kuvaa lämminhenkisesti Pietaria, jonka hän kokee omaksi kaupungikseen. Samalla taiteilija haluaa herättää katsojan pohtimaan omaa suhdettaan eri paikkoihin ja löytämään niistä oman kaupunkinsa.

Tamara Piilola – privacy 29.5.–10.8.2003
Turun taideakatemiasta valmistuvan Piilolan debyyttinäyttely koostuu valokuvia hyödyntävistä maalauksista, joiden keskiöön nousevat julkisten tilojen synnyttämät henkilökohtaiset ja yksityiset tunnelmat.

Simo Alitalo – Viileää 26.9.–9.11.2003 
Ääni-installaatio kyseenalaistaa ajallisuuden ja paikallisuuden yhdistämällä reaaliaikaista ja aiemmin nauhoitettua materiaalia. Museon atriumpihan altaan vedenalaiset äänet yhdistettynä katolla olevaan tuulikelloon ja Vienanmeren maitovalaiden kommunikointiin muodostavat monitasoisen teoksen kävijän koettavaksi.

Fanni Niemi-Junkola – To Begin 15.8.–21.9.2003
Videoinstallaation yksityinen kokemusmaailma, hidas tempo, taustatarinaton kärsivä päähenkilö sairaala-asussa ja loppumaton odotus jättävät tarinan kokoamisen katsojan vastuulle.

Ismo Luukkonen – Hiidenkiuas 10.1–23.2.2003
Valokuvanäyttely käsittelee aikaan ja maisemaan muodostuvia kerrostumia pääosin pronssikautisten hautaröykkiöiden eli hiidenkiukaiden kautta.

2002

Vauhdin hurmaa ja tulevaisuuden uskoa 15.11.2002–2.2.2003
1950- ja 1960-lukujen peltileluja, pääosin autoja, psykiatrian erikoislääkärin Hannu Pekkarisen kokoelmasta on nähtävillä museon II-tasanteella. Näyttelystä huokuu viaton naiivius ja positiivisuus.

Jaakko Niemelä – Black Box 15.11.2002–2.2.2003
Näyttely rakentuu valon ja pimeyden, tulevan ja menneen vuoropuhelulle. Se jatkaa Niemiselle tuttua linjaa lapsuuden, leikkien sekä mittakaavojen ja tilan kokemisen merkeissä. Salivalvojien pukeutumista myöten kokonaisvaltaisesti toteutettu Black Box tuo mukaan myös muistin ja kontrollin käsitteet ja niihin liittyvät tunnelmat. 

Ainetta ja atomeja – poimintoja uudishankinnoista 14.9.–3.11.2002

Stop for a moment – Painting as presence 6.9.–27.10.2002
Pohjoismaisen nykytaiteen instituutin NIFCA:n kanssa yhteistyössä toteutetussa näyttelyssä, on esillä uutta nuorta pohjoismaista maalaustaidetta. Kokonaisuuden tematiikka perustuu maalauksen itsekriittisille ja –tietoisille käyttötavoille eikä suostu antamaan sijaa sen kauppatavara-statuksen pohdintaan.

Taiteilijat: Marcus Eek, Anna Fro Vodder, Jukka Korkeila, John Korner, Elina Merenmies, Tiina Elina Nurminen, Tal R.

Anna-Maija Aarras – Orangerie 14.6.–1.9.2002
Tekstiilitaiteilijan monumentaalisista kasviaiheista muodostuva tilainstallaatio on esillä museon II-tasanteella. Pelkistettyyn ja viitteelliseen muotoon luodut reliefit kohtaavat ylelliset tekstiilimateriaalit ja luovat valolla ja väreillä leikittelevän kokonaisuuden. 

Huvin vuoksi – naivistista taidetta Suomen Gallupin Säätiön kokoelmasta 14.6.–25.8.2002
Kokoelmasta on nähtävillä yli 100 teoksen otos, jonka aiheet pyörivät juhlien ja karnevaalien, lemmen ja erotiikan sekä kesän ja eläinten ympärillä. Valittuja naivistisia taiteilijoita yhdistää avoin ja myötäelävä sekä usein humoristinen suhtautuminen ihmisiin ja luontoon.

Taiteilijat: Ari Ajanto, Kaarina Alsta, Anita Backlund, Marit Björnegran, Roger Boissier, Edgar Bouzy, Teresa Carabassa, Jackson Charlot, Beryl Cook, Tatiana Elenok, Annukka Grönlund, Anna-Liisa Hakkarainen, Pentti Happonen, Pekka Hiltunen, Dora Holzhandler, Olavi Hurmerinta, Enni Id, Martti Innanen, Inkeri Julkunen, Seija Juva, Alice Kaira, Reijo Kivijärvi, Hannu Konola, Lena Koski, Markku Kosonen, Nikolai Lehto, Martti Lehto, Pirkko Lepistö, Raija Nokkala, Mika Palovaara, Aune Paulin, Jarkko Peltonen, Lea Pihkala, Tarja Polari, Olli-Pekka Riihikoski, Anja Santala, Virpi Vanas, Pertti Ylinen, Ljubov Zidarov.

Riemukkaita kesäaiheita 14.6.–18.8.2002
Turun kaupungin taidekokoelmasta kootussa näyttelyssä liikutaan suomalaisissa kesätunnelmissa. Teokset ovat pääasiallisesti veistoksia, ja seassa on sekä uusia että vanhoja hankintoja.

Taiteilijat: Wäinö Aaltonen, Anne Alho, Hasan Fuat Sari, Raimo Heino, Antti Louhisto, Viljo Mäkinen, Gunnar Uotila, Heikki W. Virolainen, Miina Äkkijyrkkä.

Antti Laitinen – Metsän poika 3.5.–9.6.2002 
 
Hilkka Könönen – Valkoiset askeleet 19.4.–2.6.2002
Näyttely koostuu Könösen uusista, alumiinipinnoitetulle muoville toteutetuista maalauksista. Pinnan hauraat muodot yhdessä kirkkaan värimaailman kanssa muodostavat suuria vaikutelmia ja monenlaisia mielleyhtymiä kosmoksesta elämänpolun askeliin. 

Näkymätön kaupunki – Toteutumattomia suunnitelmia 1900-luvun Turusta 19.4.–2.6.2002
Kiinnostava katsaus vaihtoehtoiseen Turkuun toteutumattomien kaupunkisuunnitelmien kautta. Näyttely haluaa herättää pohdintoja kaupunkisuunnitteluun, kaupunkitilan kokemiseen ja tulevaisuuden visioihin liittyen.

Kalle Eskola – Elettyä kauneutta 9.2.–7.4.2002
Näyttely tarjoaa läpileikkauksen turkulaista modernismiakin edustaneen Eskolan tuotantoon vuosikymmenittäin niin, että teoksista saa kuvan taiteilijan tyylin muutoksista eri aikoina. Huomio ohjautuu taiteilijan keskeisimpiin aiheisiin: kasvo- ja alastonkuviin, maisemiin ja asetelmiin.

Studio

Anneli Nygren – Christmas Street 22.11.2002–5.1.2003
Näyttely tarkastelee kriittisesti kaupallistunutta joulua. Taiteilijalle tyypilliseen tapaan kritiikin apuvälineitä on useita: videot, valokuvat, piirrokset, tekstit ja myös näyttelyä varten hänen itsensä säveltämät ja sanoittamat joululaulut.

Jorma Hyttinen – Maalauksia 11.10.–17.11.2002
Varta vasten tähän näyttelyyn Hyttisen maalaamat puut, puutarhat ja maisemat muodostavat teosten aihepiirin, jossa esittävä ja ei-esittävä sopuisasti kohtaavat.

Outi Puro – Sunday | Sunnuntai 30.08.–6.10.2002 
Noin 2000 pullasta ja led-valoista muodostuvasta sanaparista LOVE/HATE koostuva installaatio kuvastaa sekä kodin ja yhdessäolon autuutta että arjen pakkopullaa. Kokonaisuuteen kuuluu myös performanssi, jossa taiteilija itse leipoo pullaa museovieraille sunnuntaisin.

Yhtä sirkusta! 14.6.–25.8.2002
Sirkuksen Suomeen tulon 200-vuotisjuhlan kunniaksi museossa on esillä hampurilaisen Friedländerin kirjapainon sirkusaiheisia julisteita, jotka on lainattu Solmu Mäkelän kokoelmasta. Alkuperäislitografiat sijoittuvat 1870–luvun alusta 1930–luvun puoliväliin.

Jyrki Lemmetti – Toy Wars 15.3.–28.4.2002
Valokuvanäyttelyn aiheena ovat kylmän sodan aikaiset lelut esitettyinä vanhoissa, aikanaan uljaissa, mutta nyttemmin hylätyissä tehdasmiljöissä. Kuvat ovat vuosilta 1996–98, mutta jälkiteolliset ympäristöt ovat kuuluneet taiteilijan työhön jo pidemmän aikaa.

BLICK – Uutta pohjoismaista videota 19., 20., 27. ja 28.2.2002
BLICK-projekti esittelee nousevien pohjoismaisten taiteilijoiden elokuvaa ja videotaidetta. Lähes kolmessakymmenessä kansainvälisessä museossa kiertävän näyttelyn ovat toteuttaneet NIFCA ja Moderna Museet.  
 
Taiteilijat: Erik Aalto, Mats Adelman, Jari Alakoskela, J Tobias Anderson, Carina Bergholm Sundén, Tobias Bernstrup, Johanna Billing, Marie Bondeson, Arne Borgan, Estella Burga, Soren Dahlgaard, Katarina Eismann, Maria Friberg, Anna Julia Fridbjörnsdóttir, Peter Geschwind, Alexander Gutke, Inger Lise Hansen, Ronny Hansson, Ronnit Hasson, Felice Hapetzeder, Mai Hofstad Gunnes, Saskia Holmkvist, Gunilla Klingberg, Cecilia Lundqvist, Lotte Konow Lund, Katarina Löfström, Timo Menke, Hanna Miettinen, Pekka Niskanen, Jesper Nordahl, Bjargey Olafsdóttir, Björn Perborg, Ulf Rollof, Pia Rönicke, Saara Saarela, Egill Saebjörnsson, Thorvaldur Thorsteinsson & Olafur Johannesson, Salla Tykkä, Gitte Villesen.

Juba – Kulturelli sika 18.1.–10.3.2002 
Näytteillä on Juba Tuomolan kulttuuriaiheita käsitteleviä sarjakuvaoriginaaleja suositusta Viivi ja Wagner -sarjasta.

2001

Kaj Stenvall – Taivasta vasten 16.11.2001–3.2.2002
Esillä on yhteensä noin 100 ankka-aiheista uutta ja vanhaa teosta. Vanhempien teosten teema on rakennettu taidehistoriallisten viittausten ympärille niin, että traditioiden merkitys uuden inspiraatiolähteenä välittyy. Näyttely jatkaa pienempänä kokoonpanona Hämeenlinnan taidemuseoon.

Akvaariogalleria Paratiisi – lasten ja nuorten gallerian vihkiäisnäyttely Wäinö Aaltosen museossa 18.10.–11.11.2001

Henkien karnevaali – Haitilaista kansantaidetta Jørgen Lethin kokoelmista 7.9.–4.11.2001
Lethin kokoelmasta on esillä noin 200 intensiivistä ja naivistista maalausta, metallireliefiä ja voodoolippua. Mukana on haitilaisen taiteen pioneerejä kuten Wilson Bigaud ja Préfète Duffaut, mutta myös nuorempia taiteilijoita. Näyttelyn on tuottanut Odensen Kunsthallen Brandts Klaedefabrik.
 
Taiteilijat: Richard Antilhomme, Montas Antoine, Gabriel Arthus, Francois Bellande, G. Bien-Aimé, Wilson Bigaud, S. Blanchard, Robert St.Brice, Murat Brierre, Gélin Buteau, Leonel Charles, Etienne Chavannes, J. Christophe, Myrlande Constant, Wilson Désir, Jean Jean Dubic, Préfète Duffaut, I. Dumond, Roland Etienne, Lévoy Exil, Lafortune Félix, Gérard Fortuné, Tiga Garoute, Gerelis, Alexandre Grégoire, A. J., Ednar Jean, Jean-Baptiste Jean, Prince Jean-Jo (Jean José Lafontant), Paul Jean-Pierre.

Mirimari Väyrynen 7.9.–14.10.2001
Museon kahvilaan koottu näyttely esittelee Turun taideakatemiasta vastavalmistuneen Väyrysen omaelämäkerrallisia, räiskyvän värikkäitä maalauksia, joissa on vaikutteita taiteilijan Meksikossa ja Kuubassa vietetystä ajasta. Näyttely sommittuu saumattomasti yhteen päätilan haitilaisen taiteen näyttelyn kanssa.

KLASSISTA! Wäinö Aaltosen teosten uusittu kokoelmaripustus kesäkuu 2001 – tammikuu 2002
Veistossaliin on koottu Wäinö Aaltosen antiikin ylevyyttä soveltavia veistoksia rinnastettuna nykytaiteeseen, muun muassa Lauri Astalan, Kuutti Lavosen, Marjo Lehtisen ja Kirsi Neuvosen teoksiin. Näyttelyssä historia ja nykyhetki käyvät inspiroivaa vuoropuhelua.

Olli Lyytikäinen 1.6.–26.8.2001 
Kiasman tuottamasta kokonaisuudesta valittu otos keskittyy kuvataiteen tarinankerronnan potentiaaliin. Retrospektiivi koostuu yli 300 teoksesta, joissa korostuu Lyytikäisen kokeilevat työskentelytavat ja omintakeinen tyyli.

Eija Siikala – Presénce – Maalauksia 20.4.–27.5.2001
Siikalan ensimmäinen yksityisnäyttely kotikaupungissaan levittyy museon II-tasanteelle ja tarjoilee lähes monokromaattista abstrakteja maalauksia. Teokset on toteutettu vaativalla munaöljytemperalla paksulle pellavakankaalle.

Hokkarikukkia – Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta Rovaniemen taidemuseosta 12.4.–20.5.2001
Museon II-tasanteelle sijoittuva kokoelma on katsaus 1980 ja 1990–lukujen suomalaiseen kuvataiteeseen. Maalaukset, veistokset, valokuvat ja installaatiot rinnastuvat mielenkiintoisin tavoin ja herättävät pohtimaan taiteen tekniikoiden välisiä suhteita.
 
Taiteilijat: Martti Aiha, Kari Cavén, Radoslav Gryta, Risto Heikinheimo, Jussi Heikkilä, Marja Helander, Riitta Helevä, Reijo Hukkanen, Anita Jensen, Tapio Junno, Jari Juvonen, Pekka Jylhä, Jan Kaila, Janne Kaitala, Marja Kanervo, Kapa (Kapanen Matti), Pasi Karjula, Pekka Kauhanen, Pertti Kekarainen, Pertti Kukkonen, Lauri Laine, Henrietta Lehtonen, Leena Luostarinen, Marika Mäkelä, Jaakko Niemelä, Jussi Niva, Kimmo Ojaniemi, Matti Peltokangas, Pekka Pitkänen, Pauno Pohjolainen, Jorma Puranen, Silja Rantanen, Nina Roos, Pentti Sammallahti, Jyrki Siukonen, Heimo Suntio, Risto Suomi, Nanna Susi, Raili Tang, Antti Tanttu, Marjatta Tapiola, Jarkko Tronberg, Sinikka Tuominen, Maaria Wirkkala, Osmo Valtonen, Henry Wuorila-Stenberg.

David Hockney – Valokuvateosten retrospektiivi 19.1.–1.4.2001
Kölnin Ludwig-museon kanssa yhteistyössä toteutettu näyttely on ensimmäinen laaja retrospektiivi, joka keskittyy tarkastelemaan merkittävää poptaiteilijaa, David Hockneyta valokuvaajana. Traditionaalisen maalauksen perinteitä valokuvaan sekoittamalla Hockney luo rajoja ylittävän lähestymistavan todellisuuteen.

Studio

Miina Äkkijyrkkä – Minun Betlehemini 23.11.2001–13.1.2002
Wäinö Aaltosen museon joulunäyttelyssä on esillä Äkkijyrkän upouusia, mutta myös hieman vanhempia veistoksia. Uusimmissa teoksissa korostuu ekologisten materiaalien käyttö, riemu ja toiveikkuus.

AnalogueTV: Screensaver 5.10.–18.11.2001
Virolaisten Härmin ja Soansin kuratoima näyttelyn konsepti perustuu tv-ruudun muodostamalle kapitalismin ikkunalle, jonka Suomen TV tarjosi 80-luvun tallinnalaisille. Uudessa näyttelyssä aihetta ja virolaista elämäntapaa käsitellään poliittisesti tuoreella ja vaihtoehtoisella otteella. 

Taiteilijat: Darius Miksys, Eriks Bozis, Anders Härm, Hanno Soans.

Saara Ekström – Nursery 17.8.–30.9.2001 
Näyttelyyn valmistuneet valokuvat ja video käsittelevät syyllisyyttä, eheytymistä ja sovitusta lapsen leikkien kautta. Teoksissa kukkaset joutuvat ensin kovakouraisuuden uhreiksi, jonka jälkeen niistä tuleekin lapsen hoivattavia potilaita.

Laura Miettinen & Marita Mikkonen – Talo 8.6.–12.8.2001
Turkulaisten taidegraafikoiden yhteisnäyttelyssä pohditaan talon symbolisia ulottuvuuksia grafiikan ja Mikkosen veistosten kautta. Talo merkityksellistyy suojan, asunnon ja kodin antajana, mutta myös minuuden ja sisäisen maailman vertauskuvana.

Laura Wirén – Sisäisiä koiria 27.4–3.6.2001
Turun Taideakatemiasta valmistuvan Wirénin lopputyön aiheina ovat piirustukset koirista ja hevosista, joille hän omien sanojensa mukaan lopulta antoi periksi. ”Oikeaa” lopputyötään suunnitellessa taiteilija huvikseen piirteli eläinaihioita, joista lopulta muotoutui oikea lopputyö.

Heta Riina Saarelainen – Ja äkkiä on ilta 9.3.–22.4.2001
Suurikokoiset, intensiivisillä väreillä syvyysvaikutelmia luovat teokset ovat syntyneet kuolemaan liittyvien ajatusten pohjalta. Akryyli- ja petsimaalaukset vaativat nopeatempoista työskentelyä, mikä omalta osaltaan korostaa elämän hetkellisyyttä.

Arto Korhonen – The Teddy Bears´s Picnic 19.1.–4.3.2001
Sattumaan pohjautuva videoinstallaatio huokuu keveyttä ja leikkimielisyyttä kuvallisen kerronnan paikoitellen osuessa yksiin Teddykarhujen huviretki-kappaleen lyriikkaan. Kattoon heijastetut diakuvat videon esiintyjistä korostavat metaforisesti kokonaisuuden keveyttä.

2000

Jöötti Ry 10 v. Wäinö Aaltosen museossa 3.12.–7.1.2001
Turkulaisen pronssivaluun edelläkävijä Jöötti ry:n juhlanäyttely. Perinteisen pronssin lisäksi veistoksia on esillä myös muista materiaaleista ja tyylillisesti teokset sijoittuvat monipuolisesti surrealistisesta ilmaisusta konkretistiseen.

Taiteilijat: Béla Czitrom, Veikko Karskela, Sinikka Mäki-Lertola, Erik Mäkinen, Umppa Niinivaara, Maarit Nissilä, Merja Pitkänen, Aarno Rankka, Jani Rättyä, Hasan Fuat Sari.

Hreinn Fridfinnsson – Ars Fennica 2000 6.10.–26.11.2000 

Näyttely esittelee vuoden 2000 Ars Fennican voittajan, islantilaisen Hreinn Fridfinnssonin visuaaliseksi runoudeksikin miellettyä käsitetaidetta.

WAM Suosittelee – Simo Helenius – Kaisu Koivisto – Heli Mäki-Arvela – Ann Sundholm 28.7.–24.9.2000
Näyttely kokoaa yhteen neljä tunnustusta saanutta taiteilijaa, joilla kaikilla on suuri merkitys oman alueensa kuvataide-elämässä. Esillä on uusia, näyttelyä varten työstettyjä veistoksia, piirustuksia, maalauksia ja installaatioita.

Pablo Picasso – Nuoruus ja vanhuus 12.4.–16.7.2000
Picassoa askarruttanut ihmisen kohtalo heijastuu tämän nuoruutta ja vanhuutta kuvaavien piirustusten, akvarellien, maalausten, pastellitöiden ja grafiikan kautta. Näyttelyyn on koottu Picasson teosten lisäksi tunnettujen valokuvaajien ottamia kuvia taiteilijasta itsestään. Kokonaisuus on tuotettu yhteistyössä Kolnin Ludwig-museon kanssa.

Hilma af Klint – Temppelimaalaukset 28.1.–26.3.2000
Henkisyydestä ja spiritistisyydestä inspiroituneet Temppelimaalaukset ovat poikkeuksellista tuotantoa Hilma af Klintilta niiden esittävyyden takia. Yleisesti ei-esittävän taiteen pioneerina pidetyn af Klintin teoksia on esillä lähes 200, joista osa aivan ensimmäistä kertaa. Näyttely on toteutettu yhteistyössä Liljevalchsin taidehallin kanssa ja teokset ovat Hilma af Klint Verk –säätiön kokoelmista.

Studio

Marjaana Nyström – Nalleperheen jouluaatto 24.11.2000–14.1.2001 
Joulunalusaikaan johdattavaan koko perheen näyttelyyn on valittu hellyttäviä antiikkinalleja turkulaisen taidekäsityöläisen, keräilijän ja nallentekijän Marjaana Nyströmin kattavasta kokoelmasta. 

Janne Laurila 6.10.–19.11.2000 
Näyttely esittelee Laurilan hillittyjä värimaailmoja – mustaa, valkoista ja harmaan eri sävyjä, sekä selkeän geometristä muotokieltä. Nimettömät maalaukset muistuttavat etäisesti ympäristöstään irrotettuja urbaaneja kaupunkimaisemia tai niiden detaljeja. 

Jussi Lepistö – Ukot 5.5.–11.6.2000
Turun piirustuskoulusta valmistuvan Lepistön opinnäytetyö on eräänlainen ajankuva, jossa muoviset Lego-ukot vertautuvat aiempien sukupolvien käpylehmiin mahdollistaen lasten, ja yhtälailla myös aikuisten leikin. 

Miika Karttunen – PLUS=MIINUS 16.6.–16.7.2000
Tilallinen kokonaisuus koostuu yhdeksästä kattoikkunoiden alle sijoitetusta, peilistä valmistetusta poikapatsaasta. Peilipinta mahdollistaa teoksen ja katsojan vuorovaikutuksen, kun katsoja kohtaa omat kasvonsa toisessa. 

Marje Pellinen – Hyvät Lehmät! 17.3.–30.4.2000
Pellisen teosten aiheena ovat lehmät, joiden kuvia on vedostettu alumiinille, kankaalle ja pleksille. Tematiikka korostuu näyttelytilassa, jonka seinille on ripustettu lehmille tarkoitettua syötävää osana kokonaisuutta. 

Tiina Vainio – Arjen amuletit 28.1.–12.3.2000
Näyttely toimii kommenttina ja vastapainona museon päätilat täyttävälle Hilma af Klintin ”Temppelimaalaukset”-ripustukselle. Vainion tyylitellyt maalaukset ammentavat arjen mystiikasta ja ihmisille merkityksellisistä esineistä ja niihin liitetyistä muistoista.

1967–1999