Siirry sisältöön Skip to sitemap

Taidekokoelma

Turun kaupungin taidekokoelmassa on yli 11 000 teosta. Kokoelman aikajänne ulottuu 1400-luvulta nykypäivään.

Vanhimmat teokset ovat keskiaikaisia puuveistoksia ja 1600-luvun muotokuvia, jotka kuuluivat alun perin Turun kaupungin historiallisen museon (1881–1981) ja sittemmin Turun maakuntamuseon (1982–2008) kokoelmiin. Turun kaupunki aloitti vuonna 1937 taidekokoelman johdonmukaisen keräämisen.

Suurin osa Turun kaupungin taidekokoelmasta liittyy Turun seudun kulttuuri- ja taidehistoriaan. Kartuttamisen painopisteenä on nykytaide, etenkin kuvanveisto ja kolmiulotteinen taide. Wäinö Aaltosen teokset ovat osa peruskokoelmaa.

Taidekokoelmaa hallinnoi WAM Turun kaupungin taidemuseo

Selaa kokoelmia Aina-palvelussa
Ota yhteyttä

Julkinen taide

Turun julkisen taiteen perinne on runsas ja monipuolinen. Kaupungin julkisissa tiloissa, kuten jokirannassa, puistoissa ja aukioilla, on lähes 100 taideteosta. Lisäksi puolijulkisissa sisätiloissa, kuten kirjastoissa, päiväkodeissa ja kouluissa, on yli 80 julkista taideteosta. Lisäksi noin tuhat taideteosta on talletettu kaupungin julkisiin toimipisteisiin.

Julkiset taideteokset ovat osa Turun kaupungin taidekokoelmaa, jota hallinnoi Turun kaupungin taidemuseo WAM. Toimimme myös taideasiantuntijana, kun kaupunki tilaa uutta julkista taidetta.

Julkisen taiteen painopisteet ja hankintaperiaatteet on linjattu Turun julkisen taiteen ohjelmassa (2022).

Miksi julkista taidetta hankitaan?

Julkiset taideteokset tuovat ihmisten arkiympäristöön eri aistein koettavia elämyksiä, ajattelun virikkeitä ja keskustelunaiheita. Julkinen taide edustaa myös moninaisia näkökulmia kaupungin historiaan. Julkisessa tilassa taide on kaikkien kohdattavissa ja saavutettavissa. Taide aktivoi esimerkiksi kulttuurikävelyille tai suunnistamaan patsastelukartan avulla. Kouluissa, päiväkodeissa ja muissa kaupungin tiloissa taideteokset ovat myös osa taidekasvatusta. Julkinen taide parantaa rakennetun ympäristön laatua, viihtyisyyttä ja turvallisuutta sekä lisää kaupungin ja kaupunginosien vetovoimaa. Se myös vahvistaa Turun imagoa kulttuuri- ja kuvataidekaupunkina.

Miten julkista taidetta hankitaan?

Suurin osa Turun kaupungin julkisesta taiteesta rahoitetaan prosenttiperiaatteella. Sillä tarkoitetaan, että tietty osuus rakennushankkeen investointikustannuksista varataan taiteeseen. Turussa ei ole voimassa olevaa erillistä päätöstä prosenttitaiteen noudattamisesta, mutta periaate on sisällytetty tilahankkeiden hankesuunnitteluohjeeseen. Turun kaupungin taidemuseo WAM toimii prosenttihankkeissa taideasiantuntijana.

Myös Turun Kaunistamisrahaston tuella voidaan toteuttaa määräaikaisia ja pysyviä julkisen taiteen teoksia. Rahaston koordinointiryhmä tekee vuosittain tuoton käytöstä ehdotuksen, ja kaupunginhallitus tekee päätöksen toteutettavista hankkeista vuosittain huhtikuun loppuun mennessä.

Turun kaupungin taidekokoelmaan voidaan harkinnan mukaan ottaa vastaan teoslahjoituksia, jotka on mahdollista sijoittaa esille julkiseen tilaan. Julkiseksi taideteokseksi tarkoitetun teoslahjoituksen liittämistä kokoelmiin arvioidaan samoilla kriteereillä kuin muitakin taidehankintoja.

Miten taiteilijat valitaan?

Turun kaupungin taidehankkeissa taiteilijavalinnan hakumenettely päätetään hankkeen luonteen ja laajuuden perusteella. Taiteilijavalinnan lähtökohtana on paikka ja yhteisö, jonka arjen keskelle uusi julkinen taideteos tulee. Taiteilijavalinnasta keskustellaan kunkin rakennushankkeen taidetyöryhmässä, joka koostuu rakennushankkeen projektijohdosta, suunnittelijoista, käyttäjien edustajista ja taideasiantuntijoistamme.

Taiteilijavalinta voidaan tehdä usealla eri tavalla. Yleisesti käytössä olevia valintatapoja ovat avoin taidekilpailu, kutsukilpailu, rinnakkainen luonnostilaus usealta taiteilijalta, portfoliohaku ja suorahankinta tietyltä taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Valintaprosessissa voidaan myös yhdistellä useampaa menettelyä, kuten portfoliohaun ja rinnakkaisen luonnostilauksen yhdistelmää. Samalla pyrimme varmistamaan, että mahdollisimman monella ammattitaiteilijalla olisi mahdollisuus osallistua taiteilijahakuihin.

Avoimista taidekilpailuista ja portfoliohauista tiedotamme erikseen Turun kaupungin nettisivuilla.

Julkisen taiteen huolto ja ylläpito

WAM huolehtii Turun kaupungin taidekokoelmissa olevien julkisten taideteosten ylläpidosta. Ylläpidolla tarkoitetaan teosten huoltoa ja tarvittaessa konservointia.

Teosten ylläpitoon kuuluu myös muita kuin teoksen fyysisiin ominaisuuksiin liittyviä
toimenpiteitä. Teoksia koskevien aineistojen säilyttäminen sekä aktiivinen viestintä ajankohtaisista hankkeista ja kokoelmateoksista ovat osa kokoelmatyötä.