Suomalaisen kuvataiteen keskeisimpiin hahmoihin kuuluvan Hannu Väisäsen odotettu näyttely Anna Ahmatovan neljä huonetta on esillä WAMissa 20. toukokuuta asti. Esillä on Väisäsen uusimpia maalauksia, valokuvia, videoita sekä installaatioita.

Näyttelyn keskiössä on venäläisen runoilija Anna Ahmatovan (1889–1966) elämä. Väisänen kuvaa teoksissaan Stalinin kauden Neuvostoliiton väkivaltajärjestelmän silmätikuksi joutuneen Ahmatovan jokapäiväistä ahdinkoa. Sensuurin ja sananvapauden välinen ikuinen jännite nousee keskeiseksi teemaksi. Vaikka aihe on vaikea, eivät Väisäsen teokset ole kuitenkaan epätoivoisia tai synkkiä. Hänen teoksissaan korostuu sinnikkyys, selviytyminen ja usko tulevaisuuteen.

Painostuksesta, julkaisukiellosta, kotiarestiin eristämisestä ja nälkäkuolemalla uhkaamisesta huolimatta Ahmatova sinnitteli hengissä ystäviensä taloudellisella tuella. Ahmatova jatkoi kirjoittamista yli 65 vuoden ajan. Hänen kohtalo on yhä ajankohtainen, sillä kirjailijoita vainotaan yhä tänä päivänä useassa maassa. Meidän itsestäänselvyytenä pitämämme sananvapaus on niin Venäjällä kuin ympäri maailmaa yhä uhattuna.

Installaatio Fontanka-asunnosta täyttää WAMin suuren veistossalin

Kotiarestiin joutuneen Ahmatovan elämä tiivistyi Pietari-Leningradissa Fontankan talona tunnetun Šeremetevin palatsin piharakennukseen. Siellä hän asui yhteensä lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. Kun neuvostojärjestelmän myötä asunto muutettiin yhteisasunnoksi, Ahmatovan käytössä olleet neljä huonetta vähenivät lopulta yhdeksi. Näistä neljästä huoneesta tulee myös tämän näyttelyn nimi. Tästä Fontankan asunnosta rakennetaan WAMin suuren veistossalin täyttävä installaatio, jonka puolestaan täyttää sarja Ahmatovan elämästä ja runoista aiheensa ammentavia Hannu Väisäsen teoksia.

Kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen (s. 1951) on opiskellut Suomen taideakatemian koulussa vuosina 1970–1974. Väisänen on pitänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja hänen teoksiaan on ollut esillä yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Vuonna 2004 ilmestynyt esikoisromaani Vanikan palat aloitti hänen omaelämäkerrallisen Antero-sarjansa. Sarjan seuraava osa Toiset kengät voitti vuoden 2007 Finlandia-palkinnon. Vuonna 2007 Väisänen sai Taiteen valtionpalkinnon ja vuonna 2015 hänet palkittiin Kirjallisuuden valtionpalkinnolla. Väisänen asuu ja työskentelee Ranskassa.

Kaupunginosa/Alue: