Biologinen museo viettää tänä vuonna 110-vuotispäiviään. Päivänsankaria muistetaan juhlanäyttelyllä.

Turun Biologinen museo 110 vuotta

  • Museo sai alkunsa Alfred ja Helene Jacobssonin antamasta lahjoituksesta. Lahjoitus oli suuruudeltaan 50 000 markkaa, joka nykyrahassa on noin 200 000 euroa.
  • Museo aloitti toimintansa 15. heinäkuuta 1907.
  • Museo sijaitsee puujugend-huvilassa, jonka on suunnitellut Alexander Nyström.
  • Museolla on noin 15 000 luontonäytettä, joista suurin osa on hyönteisiä.
  • Kiireisintä aikaa museolla ovat kevät ja alkusyksy, jolloin on eniten koululaisryhmiä. Talvella ja kesällä on rauhallisempaa.

Juhlapäivänä 15.7. Biologiseen museoon on ilmainen sisäänpääsy.

turku.fi/biologinenmuseo

Vitriinissä uroskarhu näyttää uteliaalta, fasaanikoiras pöyhkeältä. Hirvilehmä makaa kanervikolla rauhallisena, kun sonni tarkkailee ympäristöä. Suomen luonnon tuoreempi tulokas minkki on viekas: se etsii kivenkoloa, johon sujahtaa piiloon. Eläimet näyttävät siltä, että ne voisivat herätä eloon hetkenä minä hyvänsä.

Taidokkaasti täytetyt eläimet ovatkin Turun Biologisen museon selkäranka. Museon biologi Maria Louna-Korteniemen mukaan päänäyttely on perusidealtaan ollut museon perustamisvuodesta 1907 samanlainen.

- Esimerkiksi Gustaf Kolthoffin käsialaa olevat, taidolla täytetyt hirvet ja porot ovat olleet täällä alusta asti, Louna-Korteniemi kertoo.

Näyttelyideoissa runsaudenpulaa

Päänäyttelyn lisäksi Biologisessa museossa järjestetään vuoden aikana yleensä kahdesta kolmeen pienempää näyttelyä. Museon napakan koon vuoksi näyttelyt ovat usein kokonaisuuksia, jotka voi ripustaa seinille.

- Luontokuvanäyttelyt ovat näppäriä toteuttaa yhteistyössä valokuvaajan kanssa, Maria Louna-Korteniemi sanoo.

Yhden näyttelyn suunnittelu ja taustaselvittelyt vievät Louna-Korteniemen mukaan yleensä kuukaudesta puoleen vuoteen.

- Uuden näyttelyn ideoinnissa auttavat työntekijöiden omat mielenkiinnot, yleisön antamat ajatukset sekä ajankohtaiset luonnonilmiöt, kuten ilmastonmuutos. Meillä on ideoista jopa runsaudenpulaa, valottaa biologi Louna-Korteniemi.

Biologisessa museossa näyttelyn suunnittelu on pääosin yhden ihmisen harteilla, mutta yhteistyötä tehdään myös Turun museokeskuksen muun henkilöstön kanssa.

Juhlanäyttelyssä ääneen pääsevät turkulaiset

Toukokuussa Biologisella museolla käynnistyi 110-vuotisen taipaleen kunniaksi juhlanäyttely, jonka suunnittelu on ollut vajaan vuoden pituinen ponnistus.

Näyttely on pulahdus museon pitkään historiaan, mutta siinä pääsevät ääneen myös tämän päivän turkulaiset.

Maria Louna-Korteniemen mukaan on ollut hauska huomata, että opaskierroksilla aikuiset ja lapset kysyvät lähes samanlaisia kysymyksiä. Yleisin kysymys on ”mikä toi on?”

- Museon perustamisajoilta on tallessa paljon lehtileikkeitä, ja hauskana yksityiskohtana ovat museon toisen perustajan Alfred Jacobssonin kirjeenvaihto ja liikekuitit, Maria Louna-Korteniemi kertoo.

Näyttelyä varten Biologinen museo on kerännyt yleisöltä muistoja, jotka liittyvät museoon. Niistä huokuu turkulaisten arvostus.

- Museo on jo aika perinteinen. Moni turkulainen on käynyt täällä lapsena ja tuo nyt lapsensa tai lapsenlapsensa vierailulle, Maria Louna-Korteniemi iloitsee.

Juhlanäyttely on käynnissä vuoden loppuun saakka.

Teksti ja kuvat: Ilkka Numminen
Artikkeli on julkaistu Turkupostissa 2/2017