Konstnären Hannu Väisänen har skrivit ett brev till publiken, en inbjudan att delta i installationen Minnesmärke. I brevet berättar Väisänen hur han önskar att besökaren ska gå till väga. Och varför.

Bästa vänner och vänner av ett gott minne!

I samband med utställningen gör jag en slags installation över att minnas och minnet. Och jag behöver din hjälp att förverkliga den. Om du vill hjälpa mig, gör så här: Lär dig en text utantill. Det kan vara vad som helst: en dikt, ett recept, en vers, ett ordspråk, en ramsa. Kanske du redan har en text i tankarna som du kan innantill. Den behöver inte vara lång. Det viktiga är att du har valt den själv. När du är helt säker på att du kan den utantill ska du skriva ner den eller skriva ut den på ett pappersark i storleken A4. Sedan ska du bränna arket på ett säkert ställe. Se till, att pappersarket har brunnit helt och hållet och förvandlats till aska. När askan är kall ska du finmala den så jämnt som möjligt. Samla askan i en liten påse som går att försluta. Hämta påsen med askan till WAM, och i museet häller utställningsvakterna askat i gamla franska förvaringskärl.

Installationen Minnesmärke handlar inte om döden eller de döda, utan den hyllar minnet och hedrar samtidigt Anna Achmatova. Att memorera de egna texterna var det enda sättet för henne att bevara dem för framtiden. Ihågkommandets aska samlas in under hela utställningens gång.

Tack på förhand för din värdefulla hjälp,

Hannu Väisänen

Hannu Väisänen - Anna Achmatovas fyra rum
Wäinö Aaltonens museum
9.2–20.5.2018

Stadsdel/Område: