Hannu Väisänens utställning Anna Achmatovas fyra rum visas i WAM till och med den 20 maj. Väisänen hör till de centrala profilerna inom finländsk bildkonst. Hans nyaste målningar, fotografier, videon och installationer visas i denna imponerande helhet.

I utställningens mittpunkt står den ryska poeten Anna Achmatova (1889–1966). Väisänen skildrar det dagliga trångmålet i Achmatovas liv, efter att hon hamnade i Stalintidens Sovjetunionens våldsapparats sökare. I sin konst granskar Väisänen samtidigt den eviga spänningen mellan censur och yttrandefrihet. Trots att ämnet är svårt är Väisänens verk inte fyllda av förtvivlan eller mörker, utan framhäver ihärdighet, överlevnad och framtidstro.

Trots påtryckningar, utgivningsförbud, husarrest och hot om hungerdöd kämpade Achmatova med ekonomiskt stöd av sina vänner för att överleva. Hon fortsatte att skriva i mer än 65 år. Anna Achmatovas öde är fortfarande aktuellt, eftersom författare ännu idag förföljs i flera länder. Yttrandefriheten, som vi betraktar som självklar, är fortfarande hotad både i Ryssland och runt om i världen.

Installationen om bostaden i Fontanka fyller WAM:s stora skulptursal

Anna Achmatova sattes i husarrest, och hennes liv i S:t Petersburg-Leningrad begränsades till gårdsbyggnaden i palatset Scheremetjev. Hon bodde i det så kallade Fontankahuset i närmare trettio år. När bostaden i och med sovjetsystemet förvandlades till gemensam bostad minskade slutligen de fyra rum som Achmatova haft till sitt förfogande till ett. Dessa fyra rum har gett utställningen dess namn. Utifrån bostaden i Fontanka skapas en installation som fyller WAM:s stora skulptursal och som i sin tur fylls av en serie verk av Hannu Väisänen som hämtar sina motiv ur Achmatovas liv och poesi.

Bildkonstnär och författare Hannu Väisänen (f. 1951) har studerat i Finlands konstakademis skola 1970–1974. Väisänen har haft ett flertal privatutställningar och hans verk har ställts ut på gemensamma utställningar i Finland och utomlands. Hans debutroman Vanikan palat från 2004 inledde den autobiografiska serien Antero. Seriens följande del Toiset kengät vann Finlandiapriset 2007. År 2007 fick Väisänen statspriset för konst och 2015 belönades han med statspriset för litteratur. Väisänen bor och arbetar i Frankrike.

Stadsdel/Område: