Seikkailupuisto on kiireetön hyräilijä

Taiteessa erityistä on mahdollisuus riskeihin ja epäonnistumisiin.

Tammikuisena aamupäivänä istun työhuoneessani ja mietin tämän tekstin kirjoittamista: muutama sana lastenkulttuurin tärkeydestä ja työstäni.

Hengitän syvään ja katselen ikkunasta avautuvaa puistoa – sen marengin valkoiselle lumelle levittäytyvää vaalean keltaista valonkajoa. Puisto on tyhjä ja rauhallinen. Jos tällä maisemalla olisi ääni, se voisi olla hyräilyä.

Kauniin puistomaiseman lisäksi saan nauttia kivoista ja taitavista työkavereista sekä työn sisällöistä lastenkulttuurin kentällä. Hienoa olla mukana parantamassa maailmaa luomalla edellytyksiä laadukkaalle ja rohkealle lasten- ja nuorten kulttuurille, jonka keskiössä ovat oikeudenmukaisuus, saavutettavuus, lapsilähtöisyys ja taide.

Kulttuurikeskus Seikkailupuisto on elämyksellinen ja toiminnallinen paikka, jossa edistetään lasten omaa kulttuuria. Lapsen taiteellinen toimijuus on kiinnostavaa, koska se haastaa meidät aikuiset tarkastelemaan maailmaa ennakkoluulottomasti. Uskon, että taiteen avulla lisäämme ymmärrystä maailmasta, vaikka sen vastaanottaminen ei aina ole helppoa, eikä lopputuloskaan ole ennalta määrättävissä. Taide herättää monenlaisia tunteita.

Seikkailupuistossa on talvella rauhallista, vaikka tapahtumia onkin paljon ympäri vuoden. Kuva: Seikkailupuisto

Taiteen ja kulttuurin moninaisuuden parissa sain työskennellä myös Turun ammattikorkeakoulun taideakatemiassa lähes 15 vuoden ajan. Tuolloin toimin teatterin, tanssin, nukketeatterin, sirkuksen ja kuvataiteen projekteissa ja hankkeissa. Kouluttauduin työn ohessa taiteen maisteriksi ja ammatilliseksi opettajaksi.

Seikkailupuistoon tulin Varsinais-Suomen Näkövammaiset ry:stä. Työskentely näkövammaisten henkilöiden kanssa kasvatti ymmärrystä saavutettavien palveluiden tärkeydestä sekä rakennusten ja tilojen esteettömyydestä. Toimin myös kuvailutulkkina. Se on yksi tapa tehdä maailmaa saavutettavammaksi. Kuvailutulkkina sanallistan kuvallista tietoa. Kuvailutulkkausta käytetään esimerkiksi elokuvan, kuvataiteen ja teatterin sekä reitin, tilan tai ympäristön kuvailussa. Kuvailutulkkauksen ansiosta näkövammainen pääsee yhdenvertaisena osalliseksi visuaalisesta kulttuurista ja tiedosta. 

Palatakseni vielä alun maiseman kuvailuun: Olet varmaan huomannut, kun hyräilet ääneen, sen tuottama värinä tuntuu kehon sisällä. Värinä tuntuu kurkunpäässä, rinnassa ja päässä – jopa olkavarsissa asti. Hyräilemällä ääneen voit saada aikaan tunteen kiireettömyydestä.

Kiireetöntä ja antoisaa vuotta sinulle!

Tule käymään ja ihastu Seikkikseen

 

 

Seikkailupuiston toiminnanjohtaja Marika Leinonen-Vainio.

Tietoa kirjoittajasta

Marika
Leinonen-Vainio
Toiminnanjohtaja
Lastenkulttuurikeskus Seikkailupuisto, nuorisopalvelut
Asiasanat: