Ritaripäivien teemana kasvatus ja opetus

Tunnelma vie mennessään ja tietoa karttuu kuin huomaamatta.

Turun linnan muurit kätkevät sisäänsä historiaa vuosisatojen ajalta. Linna on seissyt paikallaan lähes 800 vuotta. Linnan muureja on korotettu, seiniä purettu, vallihautoja täytetty ja tuhoja korjattu. Rakennus on historiansa aikana toiminut mm. keskiaikaisena puolustuslinnana, renessanssihovina, kruunun viinanpolttimona, hovioikeuden istuntopaikkana, vankilana ja museona. Keskiaikaisten kiviholvien alla on kävellyt niin kirjurit ja kuninkaat kuin käskynhaltijat ja kenraalikuvernöörit.

Monisatavuotisen historian vyöryttäminen yhdellä kerralla kävijöiden päälle tuskin olisi kuitenkaan kenenkään etu, jonka vuoksi tapahtumissa keskitymme aina jonkin teeman ympärille. Keräämme mielenkiintoisia ilmiöitä ja tarinoita, joista haluamme yleisölle kertoa, ja rakennamme niistä temaattisen kuratoidun kokonaisuuden.

Tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna vietetään Turun linnassa jälleen Ritaripäiviä. Tällä kertaa tapahtumassa teemana on kasvatus ja opetus. Ritarin kasvatukseen kuului monenmoista taitoja strategioiden hallitsemisesta tanssitaidon saloihin ja upseeriksi aikovan tuli opiskella sotatieteitä. Millaista oli hovineidon elämä ja mitä kaikkea silloin piti osata? Mitä kaikkea oli tytön opittava kotona jo pienestä pitäen?

Oppaan seurassa linnan keskiaikaisessa osassa kulkiessa kuulee mielenkiintoisia tarinoita entisajan elämästä. Kävijä voi perehtyä erilaisiin käsityötekniikoihin ja kokeilla onnistuuko värttinällä kehräys. Entä miten hyvin on mennyt perille eläinoppi ja onnistuuko myyttisten eläimien tunnistus oikeiden joukosta? Tapahtumaa varten esille on tuotu museon arkistosta Konrad Gesnerin (1516–65) vanha kirja Historiae Animalium, joka on Euroopan ensimmäinen kuvitettu eläintietosanakirja.

Linnaan on saapunut myös sankoin joukoin historian elävöittäjiä, jotka jakavat tietoa esimerkiksi 1400-luvun sotilaiden elämästä linnassa ja leirissä. Saattaapa linnan varusväki myös näyttää miten miekkaillaan. Tapahtumassa oppii myös 1600-luvun upseerien elämästä kun historianelävöitysryhmä GARS esittelee aikakauden elämää sotilaskasvatuksineen, ruokapöytineen ja huvitteluineen. Jos tanssitaidot ovat ruosteessa, niitä pääsee harjoituttamaan Turun keskiaikaseura Unikankareen johdolla.

Oppimista voi tapahtua myös toiseen suuntaan ja tapahtumassa kävijöillä on ainutlaatuinen mahdollisuus osallistua laajan kokoelmanäyttelyn uudistukseen kertomalla mitä haluaisivat tietää sen lähes tuhannesta esineestä? Mistä esineestä halutaan kuulla lisää ja mitä pidetään kauneimpana?

Ei oppi ojaan kaada, joten tulevana viikonloppuna kannattaa ottaa suunta Turun linnaan. Tunnelma vie mennessään ja tietoa karttuu kuin huomaamatta.

Tietoa kirjoittajasta

Susanna
Lahtinen
tutkija
Turun museokeskus
Asiasanat: