Liikennekaupunki on lapsekas kuusikymppinen

Millä riemulla polkuautojen rattiin onkaan kavuttu vuosikymmenestä toiseen.

Moni turkulainen ei ole suinkaan päässyt ensimmäistä kertaa auton rattiin autokoulun penkillä, vaan Kupittaanpuiston vehreissä maisemissa. Vuonna 1958 avatun liikennekaupungin polkuautot ovat olleet monille sukupolville ensimmäinen kosketus liikennesääntöjen ja liikenteessä liikkumisen maailmaan.

Tänäkin kesänä olen monesti Liikennekaupungissa poiketessani iloinnut, miten paljon naurua ja liikkumisen riemua puistossa kohtaa. Diginatiivien sukupolvikin osaa heittäytyä vanhanaikaisen polkuautolla huristelun hauskuuteen. Ja aivan samalla innolla, kuin tehtiin aikana, jolloin älykännykkä ei piipannut jokaisen polvihousun taskussa ja tabletilla tarkoitettiin lääkettä viihde-elektroniikan sijaan.

Tuulahdus menneestä Turusta

1950-luvun lopulla vain paremmin toimeentulevien perheiden lapsilla oli varaa unelmoida kalliista tehdasvalmisteisista polkuautoista. Liikennekaupunki toi ne kaikkien ulottuville. Sen ensimmäiset polkuautot edustivat ajan henkeä ja olivat tyylikkäitä miniatyyriversioita aikakauden suosituimmista automalleista. Ensimmäisinä vuosikymmeninä puistossa sai myös pyöräillä iloisessa yhteisymmärryksessä autojen keskellä. Liikennekaupungissa oli lainattavissa fillareita niille, joilla ei omaa ollut.

Nykyisellään pyöräily on kielletty turvallisuussyistä puiston aukioloaikoina, mutta autojen siirtyessä illalla talliin pyöräilijät ovat tervetulleita polkemaan kaupungin kaduille.

Liikennekaupunki rakennettiin aikoinaan nimensä mukaisesti pienoiskaupungiksi, eräänlaiseksi pienoismalliksi Turusta. Sympaattisen puutalokaupungin kaduilla olivat myös tunnetut turkulaiset maamerkit kuten Tuomikirkko ja Turun linna. Toistuvan ilkivallan vuoksi rakennukset jouduttiin purkamaan huonokuntoisina 1990-luvulla. Niinpä liikennekaupungin kadut saivat elää vailla arkkitehtuuria aina vuoteen 2015 asti. Tuolloin puisto palautettiin menneiden vuosien kukoistukseen ja alkuperäiseen ulko-asuunsa. Nyt puistoa kaunistaa taas 1950-lukulainen puutalomiljöö tuomiokirkkoineen ja linnoineen. Kuusikymmentä vuotta on pitkä, liki elämänmittainen aika. Liikennekaupungin menoa seuratessa ei voi kuitenkaan ajatella seniorivuosia.

Kevät ja kesä ovat perinteisesti olleet liikennekaupungin sesonkiaikaa. Aurinkoisina päivinä kävijämäärä lähentelee tuhatta, turisteista koululaisryhmiin ja vakkariasiakkaisiin. Vauhtia riittää ja puisto on elänyt hyvin ajan mukana muuttuen eräänlaiseksi turkulaiseksi klassikoksi, jossa elävät rinta rinnan nostalgia ja nykyisyys. Konkreettisesti tämä näkyy puistossa aikoinaan leikkineiden isovanhempien tuodessa omat lapsenlapsensa puistoon.

1960-luvulla liikennekaupungissa järjestystä pitivät oikeat poliisit. Kuva: Turun Sanomien arkisto, julkaistu lehdessä 7.5.1962.

Poliisi on pop

Liikennekaupungin syntyyn liittyy vahva kasvatuksellinen ideologia. Puiston tarkoitus oli alusta alkaen tarjota turkulaisille tulevaisuuden toivoille turvallinen ympäristö saada liikennekasvatusta. Kuusikymmentäluvulla kortteli- ja passipoliisit olivat tuttu näky puistossa perehdyttämässä lapsia liikennesääntöihin.

Yhtenä perinteenä olivat puistossa järjestetyt Turun liikenneviikot, joissa konstaapelit opettivat oikeaoppista liikennekulttuuria lapsille. Turun Sanomien lehtikuva-arkistosta löytyy muutamia hurmaavia helmiä kuusikymmentäluvun liikenneviikoilta. Kuvista on aistittavissa, miten konstaapelien auktoriteetilla on ihan oma merkityksenä hurjastelemaan erehtyville lapsille.

Nykyisinkin kaupungin katujen järjestyksestä vastaa puiston oma leikkipoliisi. Tänä kesänä tosin oikea poliisimaija on parkkeerannut liikennekaupungin kupeeseen juhlavuoden kunniaksi jo useampaan otteeseen. Puistossa vierailevat poliisit ovat monille lapsille kuin poptähtiä. Heitä kuunnellaan silmät jännityksestä sirrillään ja yhteisselfieitä napataan tuon tuosta. Poliisin tiukat resurssit tuntien on hienoa, miten tällaiseenkin lapsille ikimuistoiseen kohtaamiseen on vielä aikaa ja kiinnostusta. Seikkailupuisto kiittää huippumukavia konstaapeleja yhteistyöstä!

Lapset antoivat kaduille nimet

Liikennekaupungin juhlavuoden kunniaksi se saa tänä kesänä omat katukyltitykset. Katujen nimet ovat lasten ideoimia ja ne kaikki liittyvät jollain tavoin Seikkailupuistoon. Nimiehdotuksia kerättiin keväällä Facebook-kilpailulla. Liikennekaupungista löytyvät jatkossa seuraavat kadut: Aurinkopolku, Huippukuskintie, Ystävyyden kaari, Muskarikatu, Polkuautonpolku, Pomppulinnankatu, Tie Seikkailuun, Timanttitie, Vanha Patsaspuiston tie ja Ykssuuntanen.

Hannele Sivonen

Tietoa kirjoittajasta

Hannele
Sivonen
Asiakaspalveluohjaaja
Nuorten taide- ja toimintatalo Vimma, Nuorisopalvelut