Keksitään pyörä uudelleen!

Mihin entisajan työkaluja on käytetty ja miten ne ovat toimineet?

Luostarinmäellä nähdään kesän aikana Jan Lütjohannin näyttely ”Lukemattomat pyörän uudelleenkeksimiset”. Näyttely koostuu veistoksista, jotka soveltavat perinteisten työkalujen toimintaperiaatteita. Lütjohann (s. 1987) on saksalainen kuvanveistäjä ja opettaja, joka asuu ja työskentelee Suomessa. Veistostensa kautta hän tutkii funktionaalisten esineiden toimintatapoja, yhdistäen menneisyyden ja nykyisyyden. Materiaalinaan Lütjohann käyttää puuta.

Käsityöläismuseossa näyttelyn työkalut kätkevät taakseen filosofisen periaatteen. Arkielämässä pysähdymme harvoin miettimään, miksi käytämme esineitä juuri näin? Mistä esine on saanut muotonsa? Juuri esineiden yksinkertaisuuteen ja funktionalisuuteen kätkeytyy niiden nerous ja monipuolisuus. Ne ovat samaan aikaan yksinkertaisia ja monimutkaisia. Me opimme käyttämään sahaa ja vasaraa, keksien kuinka materiaali parhaiten muokkaantuu haluamaamme muotoon. Kokeilemalla löydämme juuri oikean rytmin ja kulman. Jokainen meistä keksii esineiden käytön aina uudelleen ja uudelleen. Näin me luomme jatkumon menneisyyden kautta. Mutta miten käy modernissa maailmassa, jossa pokasahan käyttö onkin vierasta ja erikoista?

Vain käyttämällä työkaluja, ymmärrämme paremmin ihmisten luovuutta ja kekseliäisyyttä.

Uteliaisuuden herääminen arkipäivän esineitä kohtaan
Näyttely toimii vuoropuhelussa museon vanhojen työkalujen kanssa. Museon seinillä nähtävät vanhat työkalut kertovat tarinaansa entisajan käsityöstä ja alan ammattilaisista. Monet esineet jäävät kuitenkin katsojalleen mykiksi. Mihin entisajan työkaluja on käytetty ja miten ne ovat toimineet? Lütjohann herättää esineet eloon näyttelynsä kautta, tarkastellen niiden käyttömahdollisuuksia. Hän myös herättää esiin kysymyksen siitä, olemmeko modernissa yhteiskunnassamme unohtaneet jotain korvaamatonta? Jokainen oppimamme asia on yhtä tärkeä, eikä niiden merkitystä vähennä se, että lukemattomat muut ovat pystyneet samaan ennen meitä. Nyky-yhteiskuntamme monimutkainen teknologia jättää harvoin mahdollisuuden itse tekemiselle, ymmärtämiselle ja kokeilemiselle. Näyttelyn kautta Lütjohann toivoo meidän tarkastelevan työkaluja lähemmin, tutkivan niiden muotoa ja ihmettelevän niiden toimintaperiaatteita. Hän haluaa herättää meissä uteliaisuuden arkipäivän esineitä kohtaan. Lähemmin tarkasteltuja, muoto ja materiaali saavat uudenlaisia merkityksiä. Lütjohannin veistoksia tarkastellessa, tulee miettineeksi ihmiskunnan kehitystä ja sitä minne olemme menossa. Kuinka monta kertaa voimme vielä keksiä pyörän uudelleen?

Taiteilija itse oli paikalla pitämässä verstasta ja ohjaamassa vierailijoita työkalujen saloihin.

Kesän näyttely jatkui museolla ulos asti, kun järjestimme työpajaverstaan kahtena viikonloppuna. Meillä kaikilla on halu tehdä asioita itse ja nyt jokainen halukas sai kokeilla, miltä tuntuu keksiä pyörä uudelleen! Verstaassa kävi melkoinen vilske, kun niin nuoremmat kuin aikuisemmatkin lähtivät innolla mukaan kokeilemaan poraamista ja sahaamista. Tarkoituksena oli päästä kokeilemaan prosessia ja tutustumaan työkalujen toimintatapoihin, eikä niinkään saada aikaiseksi valmista tuotosta. Näin kävijät pääsivät tutustumaan vanhoihin tekniikkoihin ja esiteollisen ajan puuntyöstöön, jossa työskennellään materiaalin myönteisesti eikä sitä vastaan.

Luostarinmäellä tapahtuu elokuussa
Näyttely on esillä museolla aina Turun päivään asti 16.9.2018. Luvassa on myös vielä paljon hauskoja tapahtumia, jotka kannattaa laittaa korvan taakse! Elokuisina viikonloppuina on mahdollisuus tulla katsomaan Eino Leino ja Vapaudenkirja -runomusiikkiesityksiä. Esitykset järjestetään 4. ̶ 5.8 ja 11. ̶ 12.8. klo 14. Myös perinteiset Käsityötaidon päivät ovat jälleen täällä! Suuren suosion saavuttanut tapahtuma järjestetään 16.–19.8., jolloin eri alojen käsityöammattilaiset kerääntyvät museolle esittelemään taitojaan, herättäen museon eloon. Käsityötaidon päivien aikana pääsee myös osallistumaan ilmaisille opastuksille, joilla kerrotaan alueen historiasta.

Elokuiset illat Luostarinmäellä ovat mitä kauneimpia ja museona haluamme jakaa nämä vierailijoiden kanssa. Nyt on mahdollisuus osallistua elokuiselle iltakävelylle FM Panu Savolaisen johdolla 23.8. klo 18.30. Kävelyllä sukelletaan suoraan 1800-luvulle, jolloin historia herää elämään alueella illan aikana.

Luvassa on myös markkinahumua, kun museolla järjestetään ensimmäistä kertaa syysmarkkinat lauantaina 8. syyskuuta. Paikalle saapuvat lähituottajat myymään herkullisia tuotteitaan, sekä Uuden Muotoilun Yhdistyksen jäsenet esittelemään käsityötaidon jatkumoa näihin päiviin asti. Ja mitä olisivat kunnon vanhan ajan markkinat ilman sirkushuveja! Paikalla on myös Panu Savolainen pitämässä luentoa entisajan markkinaperinteistä klo 18. Markkinat kestävät aina ilta kahdeksaan asti ja koko päivän museolle on sisäänpääsy puoleen hintaan!

Katso tästä tarkemmat tiedot tapahtumista

Tietoa kirjoittajasta

Iris
Hyyrynen
museolehtori
Turun museokeskus